Karlovy Vary: Končí platnost papírových průkazek v MHD

25.11.2014 18:03

Od 1. ledna končí platnost papírových průkazek s předplatnými kupony na karlovarskou MHD. Nahradí je Karlovarská karta.

Karlovy Vary: Končí platnost papírových průkazek v MHD
Foto: Hana Čechová
Popisek: Karlovy Vary, pohled na město z výšky

Desetitisíce cestujících využívají časové jízdné pro městskou hromadnou dopravu - měsíční, čtvrtletní, pololetní nebo celoroční.
 
Do letošního roku za tím účelem využívali průkazky a k nim dokupovali papírové kupony. To se ale změní.

Od nového roku budou průkazky nahrazeny bezkontaktní čipovou kartou, na kterou si může cestující předplatit časové jízdné.
 
Vzhledem k desetitisícům svých klientů otevřel Dopravní podnik kromě přepravní kanceláře v Zeyerově ulici (otevřeno v pracovní dny 6:00-18:00)
další odbavovací pracoviště na Dolním nádraží (otevřeno v pracovní dny 8:00-18:00) a v sídle společnosti ve Sportovní ulici.

Pro vydání Karlovarské karty je totiž potřeba vyplnit jednoduchou žádost a podepsat souhlas s podmínkami jejího užívání. Pokud klient podá žádost do konce roku, obdrží kartu zdarma, po 1. lednu bude vydání zpoplatněno částkou 170,- Kč.

Vystavení Karlovarské karty může trvat při zavádění zhruba měsíc, doporučujeme proto všem cestujícím, kteří hodlají využívat časové jízdné už v lednu, aby žádost podali nejlépe do 8. prosince, žádosti podané po tomto datu do konce roku budou sice vyřízeny bezplatně, ale karta může být vydána až v lednu.

Pro podání žádosti je potřeba občanský průkaz či jiný doklad prokazující totožnost, aktuální průkazová fotografie o roměrech 3,5 × 4,5 cm. K vyřízení karty může cestující zplnomocnit i jinou osobu.
 
Pro děti navštěvující školy v Karlových Varech obvykle vyřizují podání žádostí jejich školy. Za děti mladší 15 let může žádost vyřídit i jejich zákonný zástupce, v takovém případě doloží rodný list dítěte.
 
Použití karty v autobusu bude totožné jako u dosavadní papírové průkazky s kupónem. Při nástupu do autobusu v době otevírání všech dveří cestující nastupuje libovolnými dveřmi a nic neukazuje. V době nástupu předními dveřmi pak kartu přiloží k označenému mobilnímu zařízení, které ověří platnost karty. Při revizích je karta kontrolována revizorskou čtečkou.
 
Do budoucna bude možné využívat Karlovarskou kartu i k platbám jednotlivého jízdného v MHD, jako elektronickou peněženku např. v městských kulturních a vzdělávacích zařízeních, atd.
 
Předplacené čipové karty na meziměstskou linkovou dopravu zajišťovanou Dopravním podnikem Karlovy Vary zatím zůstávají v platnosti i po novém roce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mmkv.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

16:14 Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

Koncem předloňského léta mohli Vyškované mezi dálničním přivaděčem a rybníkem Kačencem obdivovat mno…