Karlovy Vary: Primátorka podpořila iniciativu statutárních měst

26.09.2023 7:17 | Tisková zpráva

Primátorka města Karlovy Vary Andrea Pfeffer Ferklová se připojila k otevřené výzvě adresované vrchním zástupcům republiky. Dvacet představitelů statutárních měst, včetně osmi krajských, společně vyjadřuje obavy z dopadů připravovaného konsolidačního balíčku na rozpočty a fungování měst a obcí.

Karlovy Vary: Primátorka podpořila iniciativu statutárních měst
Foto: mmkv.cz
Popisek: Karlovy Vary

K iniciativě se vedle Karlových Varů připojila města Děčín, Frýdek-Místek, Havířov, Hradec Králové, Chomutov, Karviná, Kladno, Liberec, Most, Olomouc, Opava, Pardubice, Plzeň, Prostějov, Přerov, Teplice, Třinec, Ústí nad Labem a Zlín.

Anketa

Zvládl podle vašeho názoru moderátor ČT Jakub Železný páteční debatu s Miroslavem Ševčíkem v Událostech, komentářích?

1%
98%
hlasovalo: 11915 lidí

Návrhy, které mají být schváleny v rámci konsolidačního balíčku podpořené informacemi o přenesení plateb za nepedagogické pracovníky ve školství na obce, výrazně zasahují do příjmů a provozních nákladů města

„Již tak napjatý rozpočet našeho města, omezené prostředky nejen na investice, ale také na běžnou správu a údržbu, budou ještě poníženy finanční zátěží, které se stát hodlá zbavit na úkor měst a obcí. To považujeme za nešťastný krok, který v důsledku může znamenat škrty v kultuře, volnočasových aktivitách a v krajním případě třeba i omezení činnosti městské policie,“ komentuje důvod společného postupu zástupců statutárních měst karlovarská primátorka Andrea Pfeffer Ferklová.

Cílem iniciativy je, aby kroky, které by měly zásadní negativní vliv pro ekonomiku státu, nebyly schváleny. Obsahem dopisu je také výzva k otevření konstruktivního jednání nad komplexní změnou zastaralého systému rozpočtového určení daní, jež by nově reflektovala i přirozená krajská a regionální centra a byla schválena v roce 2024.

Otevřený dopis je k stažení ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek na cestách: Inspirace a zábava na jednom místě

11:17 Frýdek-Místek na cestách: Inspirace a zábava na jednom místě

Milovníci cestování, dobrodružství a objevování nových míst se mohou těšit na nezapomenutelný den, p…