Karlovy Vary rozšířily počet inteligentních odpadových nádob

20.05.2016 15:49

Nová technologie sběru komunálního a tříděného odpadu se v Karlových Varech osvědčila. Inteligentní odpadové nádoby vytlačily z hlavních pěších zón města klasické odpadkové koše.

Karlovy Vary rozšířily počet inteligentních odpadových nádob
Foto: Hana Čechová
Popisek: Karlovy Vary, pohled na město z výšky

Tzv. Bigbelly a Smartbelly přinesly očekávaný efekt – na hlavních pěších zónách je možné separovat papírový a plastový odpad od směsného, výrazně klesly náklady na svoz odpadu. Malé odpadové nádoby byly vyváženy minimálně jednou denně, v době konání významných akcí i vícekrát denně. Navíc musel být kontrolován stav naplněnosti. Četnost vývozu inteligentních nádob je podstatně nižší. Disponují vyšší kapacitou, nádoby na směsný odpad jsou vybaveny kompresní jednotkou, díky níž je vhozený odpad v pravidelných intervalech stlačován. Bigbelly a Smartbelly navíc vysílají signál o stavu naplněnosti. Díky těmto přednostem může být svoz prováděn i jednou týdně.

Na hlavním pěším tahu od začátku třídy T. G. Masaryka až ke Grandhotelu Pupp bylo před rokem instalováno 27 inteligentních nádob (3 nádoby na směsný odpad a 8 trostánků na separovaný a směsný odpad). Tento týden bylo instalováno dalších 10 nádob - 3 trojstánky a jedna nádoba na směsný odpad (na stanovištích Dr. D. Bechera 9, Zeyerova 2 a 19 a TGM). Inteligentní nádoby tak plně nahradily přes 40 standardních odpadkových košů.

Karlovy Vary se tímto krokem stávají chytrým a čistým městem, prvním v České republice, které má centrum města pokryto inteligentními odpadovými nádobami. Investice do nádob se v řádu několika let vrátí díky úsporám při svozu odpadu, nižším nákladům na úklid a údržbu stanovišť odpadových nádob a také díky finančnímu bonusu za vyšší podíl vytříděného odpadu.

Čestmír Bruštík, 1. náměstek primátora města Karlovy Vary

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Den Země - v hlavní roli žabák i aprílové počasí

16:14 Jihlava: Den Země - v hlavní roli žabák i aprílové počasí

Jihlava oslavila Den Země. I přes nepříliš hezké počasí přišly na Masarykovo náměstí stovky návštěvn…