Karviná: Město ocenilo dárce krve

08.06.2017 13:59

Celkem 33 dárců krve, kteří dohromady již absolvovali neuvěřitelných 3 800 odběrů, to je bilance pondělního oceňování, které proběhlo v obřadní síni kulturního domu.

Karviná: Město ocenilo dárce krve
Foto: archív autora
Popisek: Karviná

Ocenění převzali z rukou náměstka primátora Miroslava Hajdušíka a lékaře a senátora Radka Sušila knihu a poukaz na lázeňské procedury. Připraven byl také bohatý raut.

K přípitku posloužilo symbolické červené víno. „Darování krve beru jako záchranu lidského života. Chodím už 6 let, přivedl mě k tomu otec,“ vysvětlil Roman Niemiec, který obdržel Čestné uznání primátora města Karviné za získání Zlatého kříže III.třídy za 80 odběrů.

Ocenění shodně přiznávají, že je k darování motivuje i příjemný personál karvinského transfuzního oddělení. „Dodnes si pamatuju, že první odběr jsem měl 16.4.2004. Dneska už máme se sestřičkami téměř rodinné vztahy. Darovat krev chodí i má žena, a když se nám narodila dcera, přinesli jsme jim ji ukázat,“ okomentoval Aleš Matyfi, který v pondělí získal Pamětní list primátora města Karviné za získání Zlatého kříže II. třídy za 120 odběrů. „Chodím na krev pravidelně každého půl roku a na plazmu pak každý měsíc, i když mám zrovna volno. Jinam než na karvinskou stanici bych nešel, vím, že někteří chodí darovat za peníze, ale to mě neláká. Taky jsem rád, že si díky tomu hlídám zdraví,“ doplnil Matyfi.

Které krevní skupiny stanice zrovna potřebuje, si může každý snadno ověřit na krevním monitoru na stránkách nemocnice. „Chodím darovat už více než 40 let, od 18, když jsem začal studovat na vysoké škole,“ prozradil pan Petr Gajďok, jen ze sedmi, kterým byl při pondělním oceňování předán Pamětní list Rady města Karviné za získání Zlatého kříže I. Třídy za 160 odběrů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

19:06 Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

Využijte možnost bezplatné přepravy z Labské stezky přes Klíši a Bukov na Severní Terasu.