Karviná: Památný buk v Černém lese zničily houby

10.08.2017 13:47

Buk byl památným stromem vyhlášen v roce 2011, nyní o ochranu zřejmě přijde. Má nejméně 200 let, 35 metrů výšky, koruna je široká 25 metrů a obvod kmene necelých pět metrů. Je velmi vzácný i v tomto bývalém armádním lese, neboť nebyl nijak prořezáván během růstu. Nyní jej ničí houby a část stromu v koruně se už odlomila a zřítila k zemi. Mohlo se tak stát také vlivem poryvů větru při bouřkách v minulých dnech.

Karviná: Památný buk v Černém lese zničily houby
Foto: archív autora
Popisek: Karviná

Odbor stavební a životního prostředí MMK osadil u buku infotabuli a strom se stal v posledních letech příjemnou atrakcí. Aktuálně ale zvlášť nedoporučujeme jízdu na kole ani procházku po stezce v blízkosti stromu – mohl by být opravdu nebezpečný. Dnes jsme informovali vlastníka – Lesy České republiky, které přislíbily prohlídku a urychlené odstranění spadlých částí stromu. Stav ještě bude zevrubně prozkoumán a požádáme o stanovisko také Agenturu ochrany přírody ČR.

Stromu se už odlomila část koruny a na spadlých částech je jasně patrné, že je poškozený od paty kmene až ke koruně, ovšem zevnitř. Houby se ve dřevě vyvíjely už delší dobu a už jsou zvenčí viditelné i jejich plodnice. Vzhledem k výšce stromu ale nebylo možné odhalit vady dříve, protože má normální listy a strom nevykazuje při zběžné obhlídce žádné evidentní známky poškození.

Nyní patří les Lesům České republiky, ale dříve býval zakázaným územím - armádním prostorem. Je lesem hraničním (s Polskem) a sídlila tu protiraketová obrana. Kvůli nepřístupnosti lesa a dlouho i tohoto úseku státní hranice byly v některých částech lesa prakticky minimální zásahy. Buk lesní se dle odborníků může ve zdraví ,,dožít“ i pěti set let.

V Karviné je celkem sedm památných stromů a jeden keř - shodou okolností vloni vyhlášený brslen opět v Černém lese. Dva stromy zdobí zámecký park.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…