Karviná nabízí unikátní službu pro seniory propuštěné z nemocnic

10.09.2016 10:37

Sociální odbor karvinského magistrátu rozjíždí nyní v září unikátní projekt komplexní „domácí“ péče o seniory nad 75 let.

Karviná nabízí unikátní službu pro seniory propuštěné z nemocnic
Foto: archív autora
Popisek: Karviná

S oběma místními nemocnicemi domluvil spolupráci tak, aby radnice byla informována o všech seniorech nad 75 let, které nemocnice propustí z léčení.  Zatím takové informace nemocnice ze zákona poskytují jen o pacientech, kteří prokazatelně vyžadují další pomoc – zdravotní či sociální. Praxe ukazuje, že to není dostačující a že i ostatní senioři poté potřebují a uvítají následnou pomoc.

,,Chceme pomoci i těm starším lidem, které nemocnice propouštějí relativně zdravé a bez viditelných problémů. Seniora zkontaktujeme ihned a budeme se zajímat o to, zda nepotřebuje další péči či pomoc. Pochopitelně tehdy, pokud bude souhlasit s naší návštěvou. Jsme mu pak schopni nabídnout nejen známé senior taxi nebo některou ze sociálních služeb – ať už městských, nebo charitních, ale existují i dobrovolnické aktivity, které dokáží pomoci s běžnými denními starostmi. To vše zatím v pilotním projektu pro seniory nad 75 let (velmi riziková skupina), vlastními silami a bez nějakých nákladů pro město,“ popsala novou službu vedoucí odboru sociálního Magistrátu města Karviné Martina Smužová.

„Cílem je, aby senioři zůstali co nejdéle ve svém domácím prostředí za důstojných podmínek,“ doplnil náměstek primátora pro sociální věci Miroslav Hajdušík. „Není to zaměřeno jen na osamělé seniory. Víme, že ve většině případů pečuje o seniora právě zase starší člověk. A i na našich městských akcích pak potkáváme seniory, kteří neznají spektrum všech služeb, kterých mohou využívat.  Někteří se o ně i stydí říct a citlivý poradenský přístup je tu na místě,“  uzavřel náměstek Hajdušík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…