Karviná posiluje rozpočet na opravy chodníků a komunikací. Přidává i městské policii či na úpravy veřejných prostranství

02.05.2016 10:49

„Rozdělili jsme nyní peníze tam, kde to je nejvíce třeba tak, aby to prospělo celému městu. Přidáváme na opravy komunikací a chodníků, na údržbu města nebo úpravy veřejných prostranství, více dostanou městská policie nebo školy na opravy budov,“ zdůraznil primátor Tomáš Hanzel.

Karviná posiluje rozpočet na opravy chodníků a komunikací. Přidává i městské policii či na úpravy veřejných prostranství
Foto: karvina.cz
Popisek: Karviná

Karviná podle ekonomického náměstka primátora Jana Wolfa přidá letos na opravy chodníků a komunikací (3,45 miliónu korun nad rozpočtem už v prosinci schválených 20 mil.) nebo na vylepšení separace a svozu odpadů (1,7 mil.). Posílí celkový úklid města – na čištění ulic půjde o 650 tisíc více, vyšší jsou po dnešku rozpočty pro veřejně prospěšné práce a dobrovolnou veřejnou službu (celkově pro oba programy téměř 1,1 mil.Kč). Obě skupiny z řad nezaměstnaných významně pomáhají při úklidu města po celý rok a šetří tím například peníze, které by se musely platit odborným firmám za likvidaci černých skládek.Moravskoslezským hasičům dá město půl miliónu, do podpory zdravotnictví nad rámec pravidelné položky ( to je cca 700 tisíc ročně především na nové přístroje pro obě nemocnice) půjde také dalšího půl miliónu korun.

„Slíbili jsme pokračovat v regeneracích veřejných prostranství a to děláme. Na prostranství v centru Fryštátu mezi spořitelnou, magistrátem a kostelem sv. Marka jsme nakonec získali stoprocentní krytí nutných nákladů z EU, nyní jsme z rezervy vyčlenili více peněz mj. na novou zeleň tak, aby lokalita byla co nejpříjemnější (celkově 600 tisíc, zeleň tvoří jen část). Dalších 750 tisíc půjde na spolufinancování úprav dvou dalších veřejných prostranství v městské části Ráj,“ řekl náměstek primátora Jan Wolf.

„Městská policie bude mít o půl miliónu více na prevenci kriminality a 250 tisíc navíc na svou činnost. Posilujeme peníze do oprav škol celkem o 1,3 miliónu korun. Více peněz dáme i na oblíbené senior taxi nebo klubům seniorů na jejich činnost,“ uzavřel náměstek primátora Jan Wolf. Připomněl, že město stále čeká na opravy velmi frekventovaných silnic vedoucích Fryštátem (ulicemi Karola Sliwky a Lázeňskou), které má soutěžit a zaplatit na základě osm let schváleného dotačního programu ministerstvo financí. Kvůli nim město v dnes schváleném přebytku drží více než 16,5 miliónu korun na úpravy kanalizace pod silnicí v Lázeňské.
Městu pak na účtech leží stále ještě hotovost ve výši 320 miliónů korun – to jsou rezervy, které město má. „Hospodaříme dobře, máme už několik let vysoké rezervy, které postupně zapojujeme do rozvoje města, hlavně do spolufinancování investic dotovaných Evropskou unií,“ upřesnil ještě závěrem primátor.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

22:28 Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

V nedávné době byly dokončeny dvě územní studie, které stanovují rozsah a způsob zástavby na plochác…