Karvinská knihovna má další ocenění

30.04.2012 6:30

Regionální knihovna Karviná získala další cenu, tentokráte veřejnosti – zvítězila v hlasování veřejnosti na webu nejkacka.eu jako nejlepší projekt dotovaný EU v loňském roce.

Karvinská knihovna má další ocenění
Foto: karvina.cz
Popisek: Karviná

Karvinská městská knihovna v nové podobě slouží veřejnosti od 11.11. 2011 a předtím už rekonstrukce získala dvě profesní ceny: republikové ocenění ministerstva kultury za přestavbu ústřední budovy knihovny na společensko-kulturní centrum, jehož služby přesahují klasické pojetí veřejné knihovny a stejnou cenu v soutěži Stavba roku MS kraje. „Teď unikátnost rekonstrukce a výrazné zlepšení služeb potvrdili nejspíše sami čtenáři a karvinská veřejnost a nás to samozřejmě těší. Nemalé peníze, které rekonstrukce a centralizace knihovních služeb stála město i EU, jak je vidět, slouží přesně tomu, čemu mají – co nejvíce lidem v Karviné,“netají radost primátor Tomáš Hanzel.

Modernizace a rozšíření prostor hlavní budovy knihovny v Mizerově přinesla výrazně lepší služby pro klienty všech věkových a zájmových skupin. Rekonstrukce účelně využila prázdný pavilon přilehlé školy a včetně dovybavení stála asi 120 mil.Kč, většinu zaplatila EU.

,,Od roku 1966 nebyla knihovna tak velkoryse opravena. Celkově se komplex zmodernizoval a v prohlédlo okolí včetně zeleně nebo nových parkovacích míst. Samozřejmostí v knihovně samotné jsou dnes kromě vylepšených služeb pro čtenáře nové multimediální prostory, více možností připojení k internetu (včetně připojení pro notebooky klientů), zmodernizovaný digitalizovaný kinosál pro 60 diváků. Knihovna v centrále nabízí okolo 60 tisíc knih, z toho 15 tisíc pro děti, dvě stovky časopisů a novin. Přízemí obsadilo oddělení pro děti a mládež, nad nimi je speciální oddělení beletrie pro dospělé a ve druhém patře oddělení naučné literatury. V patrech jsou třeba nová čítárna, umělecká kavárna s hudbou a už úspěšnými programy a velkou letní terasou. Kino nabízí digitální projekce klubových filmů,“ přiblížila ředitelka knihovny Halina Molinová. Díky nové budově a novým službám mohlo také město celkově zredukovat počet dalších poboček –v Ráji a Hranicích byly přesunuty.
V okolí knihovny jsou nové zelené plochy, relaxační zóny, parkoviště v okolí jsou větší-celkem je dnes v okolí knihovny 168 parkovacích míst(plus 50 oproti dřívějšku- slouží i lidem tam bydlícím).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: karvina.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Ve městě se na zkoušku objeví barevné koše na tříděný odpad

7:17 Hradec Králové: Ve městě se na zkoušku objeví barevné koše na tříděný odpad

V Hradci Králové se na více než dvou desítkách míst objeví barevné koše na tříděný odpad. Lidé tak b…