Když do Olomouce přijel prezident Beneš...

22.03.2017 7:32

Fotografie a dokonce i unikátní černobílý film nabízí nová kapitola speciálního webu, zaměřeného na archiválie se vztahem k dějinám Olomouce. Kapitola je věnována prezidentským návštěvám druhého československého prezidenta Edvarda Beneše. Díky bezmála osmiminutovému němému filmu se můžete podívat do Olomouce roku 1946.

Když do Olomouce přijel prezident Beneš...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Náměstí v Olomouci

Edvard Beneš byl v Olomouci vícekrát. Coby prezident, kterým se stal 18. prosince 1935, zavítal do Olomouce čtyřikrát. Všechny tyto návštěvy dokumentuje množství fotografií, rozdělených podle jednotlivých návštěv. Ta první, ale kratičká, se odehrála už půl roku po zvolení v červnu roku 1936, další, už plnohodnotná návštěva, přišla v červenci 1937. „Po válce do Olomouce přijel Edvard Beneš jako bouřlivě vítaný prezident v létě roku 1946 a následně se zde objevil ještě v únoru roku 1947 při příležitosti obnovení olomoucké univerzity,“ uvedl náměstek primátora Pavel Urbášek. Tehdy s Benešem mimochodem přijel i ministerský předseda Klement Gottwald, kterého může návštěvník stránky vidět na unikátním snímku při obědě v Arcibiskupském paláci.

Součástí nové kapitoly archivního webu je i filmový záznam z velkolepé návštěvy prezidenta v červenci roku 1946. Ve filmu je samozřejmě vidět nejen Edvard Beneš, ale výborně zdokumentované jsou i slavnostně vyzdobené ulice, Horní (tehdy Masarykovo) náměstí či Arcibiskupský palác. Z filmu je dobře patrné, že rok po hrozné válce bylo české obyvatelstvo Olomouce příjezdem prezidenta opravdu nadšené.

Novou kapitolu najdete ZDE

Archivní web zobrazuje v digitalizované podobě vzácné archiválie se vztahem k městu Olomouci. Na webu (ZDE) je v tuto chvíli deset kapitol, věnovaných nejstarším listinám, například svolení krále Přemysla Otakara II. se stavbou radnice, i kuriozitám, jako byla třeba kauza vraha a gangstera Martina Leciána. U latinských a německých dokumentů jsou přepisy do českého jazyka. Badatel zde najde i odkazy na archivy, kde originály dokumentů jsou.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Začíná stavba vodovodu a kanalizace v Malesicích, hotovo bude do léta 2027

19:27 Plzeň: Začíná stavba vodovodu a kanalizace v Malesicích, hotovo bude do léta 2027

Plzeňská vodárna zahájila stavbu kompletní realizace nové veřejné infrastruktury v plzeňském městské…