Kladno: Máme možnost získat další sesterské město, zájem projevila Čína

25.05.2015 20:19

Čínské město Ningbo oslovilo na doporučení generálního konzula ČR v Šanghaji Richarda Krpače Statutární město Kladno s nabídkou spolupráce a partnerství, které by se mělo soustředit především na ekonomii, vzdělávání, kulturu, turistiku, technologie a investice.

Kladno: Máme možnost získat další sesterské město, zájem projevila Čína
Foto: Archiv
Popisek: Centrum města Kladno. Ilustrační foto

Starosta čínského Ningbo, Lu Ziye, poznamenal, že by Kladno bylo díky své lokalitě, infrastruktuře a rychlému rozvoji, kterého za poslední roky dosáhlo, vhodným sesterským městem a rád by upevnil přátelské vztahy mezi oběma zeměmi.

Zároveň pozval představitele magistrátu na první ročník expozice "China-CEEC", zaměřené na obchod a investice mezi Čínou a zeměmi střední a východní Evropy. Expozice se bude konat 8. až 12. června a veškeré místní výdaje nabídlo čínské město uhradit.

Přístavní město Ningbo, ležící v severovýchodní oblasti provincie Če-ťiang, je jedním z nejstarších měst Čínské lidové republiky a celkový počet obyvatel činí necelých osm miliónů.

Ningbo je čtvrtý nejfrekventovanější přístav na světě

Dříve známé jako východisko hedvábné cesty, dnes je Ningbo vnímané především jako významné ekonomické centrum východního pobřeží a čtvrtý nejfrekventovanější přístav na světě, který je vzdálen od Šanghaje pouhé dvě hodiny.

Právě díky své lokalitě, množstvím zahraničních investorů a vládě, která zde podporuje mezinárodní trh, se může Ningbo pyšnit růstem místní ekonomiky, která dosahuje trojnásobku celostátního průměru.

Mezi sesterská města Ningbo patří například jihokorejské Daegu, City of Norfolk, Virginie či Jacksonville na Floridě.

Magistrát města Kladna nyní projednává důležité detaily partnerství, které budou předloženy zastupitelstvu Kladna ke schválení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Uherské Hradiště: Komunikaci s plochou v ulici Okružní čeká rekonstrukce

7:37 Uherské Hradiště: Komunikaci s plochou v ulici Okružní čeká rekonstrukce

V období od konce dubna do druhé poloviny srpna budou probíhat stavební práce v ulici Okružní v Mařa…