Kladno: Poplatky za odpady se od Nového roku mění

24.12.2019 12:49

Jen jednou za posledních 19 let, a to o zhruba stokorunu, změnila kladenská radnice poplatek za provoz systému nakládání s komunálním odpadem.

Kladno: Poplatky za odpady se od Nového roku mění
Foto: Archiv
Popisek: Centrum města Kladno. Ilustrační foto

Náklady na shromažďování, sběr, přepravu, třídění, využívání a odstraňování odpadu přitom rostou každým rokem, stejně jako množství vyprodukovaných odpadků. Město už tak na jednoho obyvatele doplácí ročně téměř 500 korun. Loni se celkové dotace na odpady obyvatelstva vyšplhaly na částku 34 milionů. Kladno, stejně jako další města v kraji, se proto rozhodlo přistoupit k nezbytnému kroku a připravilo od příštího roku úpravu poplatku. Zároveň bude tvrději postupovat proti neplatičům.

Osvobození od poplatku pro děti do 3 let a seniory starší 70 let zůstává v platnosti.

V roce 2018 činily náklady na odpady více než 76 milionů korun ročně, město na poplatcích vybralo 35 milionů a obdrželo dalších 7 milionů za vytříděný odpad. Sečteno a podtrženo, radnice dotuje odpady 34 miliony korun.

Poplatek je splatný:

  • při ročních platbách k 15. 4.
  • při pololetních platbách: 15. 4. a 15. 9.
  • při čtvrtletních platbách: 15. 4., 15. 6., 15. 9. a 15. 12.

Pozn. platbu za komunální odpad za rok 2020 lze provést až od 1. 1. 2020.

Celé znění obecně závazné vyhlášky č. 02/19 o místních poplatcích najdete ZDE.

V současné době se roční náklady za komunální odpad na jednoho poplatníka pohybují už kolem 1100 korun, sami občané přitom pokryjí jen zhruba polovinu. Loni stála likvidace odpadů v Kladně více než 76 milionů korun, 35 milionů bylo zaplaceno z poplatků, 7 milionů město obdrželo za vytříděný odpad a zbylou podstatnou část nákladů hradilo město ze svého rozpočtu. Cílem úpravy poplatku je tak realističtěji narovnat současný poměru příjmů a nákladů na odpady. „Po analýze situace je jasné, že rozdíl mezi příjmy a náklady na komunální odpad stále roste, a to i kvůli tomu, že se poplatky za odpady nezvyšovaly tolik let. Od roku 2000 se tak stalo pouze jednou na přelomu let 2012 a 2013, a to ze 492 na 600 korun. Posledních šest let tedy v cenách nejsou zahrnuty ani inflace, ani ceny služeb či pohonných hmot, natož náklady na nové technologie,“ konstatoval primátor Dan Jiránek. Zároveň informoval, že i po úpravě bude stále platit osvobození od poplatku pro děti do tří let věku a platit nebudou ani občané starší 70 let.

Zatímco v roce 2011 bylo vyprodukováno 18 164 tun odpadů, v roce 2018 to bylo už 20 335 tun (nárůst o cca 2171 tun).

Za posledních šest let vzrostl objem prací, které musí město ve vztahu ke komunálnímu odpadu zajišťovat, obhospodařuje například mnohem větší počet kontejnerů a speciálních nádob na tříděný odpad. Vzrostl i počet druhů. „V ulicích města jsou k dispozici vedle kontejnerů na komunální odpad také kontejnery na plasty, papír, dva druhy skla, elektroodpad a bioodpad. Vedle klasických kontejnerů se rovněž staráme o podzemní kontejnery na tříděné odpady, jejichž provoz přináší více prostoru v ulicích, ale je také náročnější na manipulaci,“ upozornil Radovan Víta, vedoucí Odboru životního prostředí.

Novou výši poplatku projedná na svém prosincovém zasedání Zastupitelstvo města Kladna a po schválení bude úprava účinná od Nového roku.

Nový sběrný dvůr v Kladně

V rámci rozvoje odpadového systému plánuje město investovat pro větší komfort obyvatel do vybudování nového sběrného dvoru v Kročehlavech, v blízkosti nejlidnatějšího kladenského sídliště. Dosud museli lidé z této oblasti na sběrné místo přes celé město. „Provoz sběrných dvorů, které zajišťují servis pro celé Kladno a odpovědné třídění odevzdaných odpadů, je práce pro naše děti – čím lépe se dnes budeme starat o odpady, tím méně starostí přiděláme příštím generacím,“ podotkl kladenský radní Petr Soudek a dodal: „Na základě množících se žádostí obyvatel především na kladenských sídlištích rozvíjíme také systém ukládání bioodpadu z domácností do komunitních kompostérů. Pokračovat v tomto zodpovědném trendu budeme i v příštím roce. Odpovědný přístup k odpadům je vizitkou přístupu komunity k přírodě. Radnice tímto projektem nabízí podporu obyvatelům, kterým na životním prostředí v jejich okolí záleží.“

Tvrději proti neplatičům

Město se v návaznosti na úpravu poplatku rozhodlo mnohem důsledněji postupovat proti dlužníkům a v krajních případech je připraveno přistoupit i k exekucím. V prvé řadě letos provedlo hloubkovou kontrolu úhrad za odpady, a to od roku 2014. „Výsledky ukázaly, že své platby vůči městu nemá v pořádku mnoho obyvatel Kladna, které systém dosud aktivně neuháněl. Druhým krokem proto bylo rozeslání složenek s dlužnou částkou zhruba dvaceti tisícům Kladeňáků, aby mohli své chybějící platby uhradit zatím bez sankcí. Tímto opatřením se podařilo k polovině prosince vybrat téměř sedm milionů korun,“ informoval náměstek primátora Tomáš Kutil a dodal: „Pokud bude pro někoho problém zaplatit částku jednorázově, může si sjednat splátkový kalendář. Do budoucna je nutné samozřejmě přijmout taková opatření, která podobné situaci zabrání. Upomínat na zaplacení poplatků za odpady po několika letech není výhodné ani pro město, ani pro jejich plátce.“

Po aplikaci opatření proti dlužníkům se za letošní rok vybralo téměř o  7 000 000 Kč více...

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Premiéra Záložky se nesla v příjemném duchu

16:31 Litoměřice: Premiéra Záložky se nesla v příjemném duchu

Malý knižní festival Záložka uspořádaný Knihovnou Karla Hynka Máchy v Litoměřicích má za sebou úspěš…