Klatovy: Hostašovy sady v novém

15.07.2015 8:34

Zrekonstruované Sady Dr. K. Hostaše v Klatovech byly slavnostně otevřeny. Regenerace trvala 18 měsíců a byla financována ze zdrojů města Klatovy a Operačního programu Životní prostředí. Podle projektové dokumentace Přemysla Písaře zakázku realizovala společnost SWIETELSKY stavební. Celkové náklady činily necelé 4 mil. Kč bez DPH.

Klatovy: Hostašovy sady v novém
Foto: klatovy.cz
Popisek: Klatovy

Hostašovy sady leží v historickém jádru Klatov a zaujímají plochu 0,67 hektaru. První park na tomto místě vznikl po zasypání příkopu a odstranění městských hradeb v 19. století. Dříve probíhala údržba sadů nekoncepčně, v parku rostla řada náletových křovin i stromů a zdravotní stav některých dřevin se zhoršoval. Větší investice do jejich vzhledu tak byla nezbytná.

Proto v roce 2007 vytvořil Přemysl Písař studii jejich obnovy, která prostor parku rozdělila na dvě hlavní části. První část tvoří vstupní parter podél Plánické ulice, které byla vrácena její původní podoba. Převažují zde travnaté plochy doplněné trvalkami. Předpokládá se, že tato část sadů bude využívána také pro pořádání menších kulturních akcí.

Dominantou druhé – odpočinkové části sadů jsou dvě zachovalé bašty, které byly původně součástí vnitřního opevnění. Centrum této části parku tvoří travnatá plocha se třemi červenolistými buky. Hlavní pěší trasu parkem lemuje oboustranná výsadba dřezovců trojtrnných. Na konci promenády je na vyvýšeném místě umístěna plastika „Smutná paní“, věnovaná obětem komunismu. Posadit se zde můžete na nové lavičky nebo i jen tak na trávník.

Veřejné osvětlení bylo vyrobeno s použitím replik historických sloupů a svítidel

Před začátkem zemních prací byly nejprve odstraněny nevyhovující dřeviny. Nové pěší komunikace jsou tvořeny mlatovou konstrukcí s kamennou obrubou v kombinaci s žulovou dlažbou a kamenným schodištěm. Veřejné osvětlení bylo vyrobeno s použitím replik historických sloupů a svítidel. Lavičky v parku mají litinové bočnice a dřevěné výplně. Po nutných zemních pracích byla připravena pláň pro sadovnické úpravy – byly vysazeny nové stromy a keře, osázeny záhony trvalek a založen trávník. Původní harmonogram předpokládal dokončení úprav až v září letošního roku, ale termín se firmě SWIETELSKY stavební podařilo zkrátit.

Sady pojmenované po klatovském rodákovi a významné osobnosti historie Klatov Karlu Hostašovi získaly díky regeneraci novou tvář a jistě se stanou oblíbeným místem nejen místních občanů, ale i návštěvníků města,“ řekl dnes Mgr. Rudolf Salvetr, starosta Klatov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…