Klienti chráněného bydlení připravují zdravá jídla v Sokolovské Oáze

26.03.2016 19:49

Společnost Dolmen, z.s. provozuje již od roku 2010 chráněné bydlení pro mentálně postižené, které v současné době čítá 25 klientů. Společnost jim pomáhá se začleňováním do života, a jelikož hodně málo z nich bylo umístěno na Úřad práce a potřeba jejich seberealizace byla opravdu veliká, tak se rozhodli vytvořit projekt bistra s názvem Tréninkové pracoviště Oáza Sokolov v bezprostřední blízkosti Starého náměstí.

Klienti chráněného bydlení připravují zdravá jídla v Sokolovské Oáze
Foto: wikipedia
Popisek: Sokolov.

A proč zrovna gastronomie? „Hlavní myšlenkou projektu bylo vzdělávat naše klienty a začleňovat je do společnosti. Gastronomii jsme zvolili proto, že většina z nich je z ústavní péče, kde byli zvyklí mít vše a po přechodu do chráněného bydlení se v první řadě učili vést domácnost a vařit. V této oblasti se učili velice rychle, brzy byli samostatní a hlavně jim to opravdu šlo. Usoudili jsme, že toto je ta oblast, kde se mohou naučit víc a následně sehnat uplatnění na trhu práce,“ líčí začátky projektu vedoucí střediska Dolmen Marcela Radová.

Po roční udržitelnosti projektu nastaly dvě možnosti. Buď bistro zavřít, nebo začít podnikat na „vlastní pěst“. „Naši klienti se během jednoho roku vzdělávali jak prakticky, tak i teoreticky. Všichni úspěšně absolvovali zkoušky a nyní v bistru nadále pracují. Když jsme se na naše klienty podívali, viděli jsme, jak jsou šťastní, že mohou pracovat. Byla by opravdu škoda bistro zavřít“, popisuje vývoj bistra metodička střediska Dolmen Gabriela Vrabcová, která se o provoz Oázy stará ve svém volném čase a zdarma.

O tom, že si Oázu oblíbilo mnoho sokolováků svědčí fakt, že vydávají až 200 jídel denně a zákazníci se rádi vrací. Jedním z nich jsem i já. Nejen že jsem se dobře a zdravě najedla, ale nasála jsem během své návštěvy také příjemnou, přátelskou atmosféru. Milá a usměvavá obsluha, dobré jídlo bez čekání a chvilka klidu je to, co při obědové pauze v každodenním shonu potřebuje každý z nás. Oázu můžete navštívit ve všední dny od 11 do 14 hodin. Každý den jsou v nabídce dvě polévky, hlavní jídlo, salát a sladký dezert. Z nabízeného sortimentu si vybere opravdu každý. Kuchyně je jako jediná v Sokolově a okolí zaměřená na veganská, vegetariánská, laktovegetariánská a bezlepková jídla. Na své si samozřejmě přijdou i milovníci masa.

Provozovatelé jídelny by rádi rozšiřovali služby například o catering či rozvoz jídel, ale bohužel to zatím z finančních důvodů není možné. Pomocnou ruku při řešení financí podala také radnice, která poskytla Oáze finanční dar ve výši 150 tisíc Korun. „Zastupitelstvo města se rozhodlo vyhovět žádosti Společnosti Dolmen, z.s. o finanční dotaci na provoz bistra Oáza. Tento projekt je velice prospěšný, potřebný a lidsky krásný. Lidé, kteří těžce hledají pracovní uplatnění, zde práci najdou, navíc jsme všichni v přímém kontaktu a lépe si porozumíme,“ dodává místostarostka Renata Oulehlová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…