Klimkovice: V ČR je první Prodrobot na výuku chůze postižených dětí

22.02.2017 13:42

První Prodrobot na výuku chůze v České republice je nově k dispozici pro děti v Sanatoriích Klimkovice. Určený je především pro malé pacienty s dětskou mozkovou obrnou a obdobnými neurologickými onemocněními a po traumatech mozku způsobujících vážné pohybové potíže. Některé děti, které už si rehabilitaci s pomocí robota vyzkoušely, do té doby nepoznaly, jak vypadá chůze.

Klimkovice: V ČR je první Prodrobot na výuku chůze postižených dětí
Foto: Klimkovice
Popisek: Klimkovice

„Chůze s dětmi, které špatně nebo vůbec neovládají dolní končetiny, se i s využitím našich dosavadních přístrojů nacvičuje velmi obtížně. Výhodou robota je, že simulaci chůze je možné nastavit velmi precizně, přímo na míru konkrétního pacienta. A hlavně je zcela bezpečný, eliminuje se riziko pádu,“ uvedla vedoucí fyzioterapie Sanatorií Klimkovice Romana Holaňová.

Robot Prodrobot je unikátní, protože vedle nácviku klasické chůze umožňuje i podřepy, nebo simulaci takzvané vojenské chůze bez pokrčení kolen pro pacienty, kteří mají problémy s kolenními klouby. Fyzioterapeut v přístroji pacienta zafixuje v oblasti trupu, pánve a na několika místech na dolních končetinách. Dítě se díky tomu cítí bezpečně, pohyb nenarušuje kloubní strukturu v kyčlích a kolenou. Stoj ho nutí zapojit i kotníky. Konstrukce zařízení a způsob fixace zamezuje atypickým pohybům způsobeným patologickým napětím v dolních končetinách. Opakovaný pohyb umí vytvořit v mozku díky jeho neuroplasticitě nové spoje, takže dítě se tak učí chodit.

„Mnozí naši malí pacienti od narození nezažili pocit ze standardní chůze, většina těchto dětí se pohybuje na invalidním vozíku. Rehabilitace s využitím Prodrobota je tak pro ně naprosto novým zážitkem,“ doplnila Romana Holaňová.

„Robota jsme koupili, protože umí ulehčit náročnou práci fyzioterapeutů. Jeho výhodou je, že provádí opakované, stále stejné pohyby. I přes jeho velké výhody ale nikdy nenahradí práci a invenci terapeutů,“ uvedl prokurista Sanatorií Klimkovice Jozef Dejčík.

Prodrobot je ve zkušebním provozu

První dny zkušebního provozu ukázaly, že děti se na cvičení těší, ovšem už zhruba po patnácti minutách bývají unavené. Prodrobot bude určený pro všechny dětské pacienty do 50 kilogramů váhy a od 110 do 150 centimetrů výšky, kteří budou svým typem postižení pro tuto formu rehabilitace vhodní. Využívat se bude u standardních léčebných programů hrazených zdravotními pojišťovnami i u doplatkových programů intenzivní neurorehabilitace. Kapacita Prodrobota umožní až osmdesát terapií měsíčně, takže i několikrát týdně na něm mohou cvičit všichni vhodní pacienti dětské léčebny. V provoze bude denně. V současnosti jde o jediného robota tohoto typu určeného na výuku chůze dětí v České republice. Jeho výroba je totiž velmi náročná mimo jiné i proto, že nastavení musí být flexibilní.

„Velmi vítáme, že je tento robot v Klimkovicích. Je to jedna z mála možností, jak mohou děti s těžkými formami postižení trénovat pohyb chůze. Davidovi se cvičení moc líbilo,“ řekl předseda Asociace dětí s dětskou mozkovou obrnou a přidruženými neurologickými onemocněními ČR Miloš Svoboda, otec jedenáctiletého Davida, který je ve vigilním kóma a vůbec neovládá své končetiny.

V těchto dnech je Prodrobot ve zkušebním provozu a někteří pacienti už si ho stihli velmi oblíbit. Například desetiletý Michal Tereska se snaží cvičit každý den. „Robot mi pomáhá chodit a já pomáhám robotovi, aby se hýbal. Normálně nechodím. Je to dobré, ale pak je mi horko. Na konci jsem už unavený,“ popsal své pocity pilný pacient. Od příštího týdne už najede nový klimkovický Prodrobot do běžného provozu. Jedná se už od druhé robotické rehabilitační zařízení v Sanatoriích Klimkovice. Prvního robota Armeo na procvičování horních končetin u dospělých pacientů zejména po cévní mozkové příhodě lázně koupily už v závěru loňského roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Praha 2 má nový poesiomat

19:06 Praha 2 má nový poesiomat

Návštěvníci Sadů Svatopluka Čecha na Vinohradech mají od včerejšího dne novou atrakci – hrací skříňk…