Klimkovice dnes mají jeden ze svých nejvýznamnějších dní

01.10.2016 12:42

Město Klimkovice se dnes ráno probudilo do jednoho z významných dnů své historie. Bude vracet čestné občanství Klimkovic bývalém primátorovi Prahy Petrovi Zenklovi.

Klimkovice dnes mají jeden ze svých nejvýznamnějších dní
Foto: mesto-klimkovice.cz, Jozef Oravec
Popisek: Klimkovice

Je to přesně 70 let,  kdy vznikla ve slezských městech a obcích iniciativa tehdejší tzv. Slezské umělecké fronty, v jejímž čele stála akademická malířka Helena Salichová a další umělci našeho kraje.  Cílem bylo zajistit pomoc pro válkou nejvíce poškozená města. Pomocnou ruku Klimkovicím tehdy podala Praha, která se stala jejich kmotrovským městem. V letech 1946 až 1954 vynesly sbírky a akce Klimkovicím 3,3 milionu korun a také hmotnou pomoc v podobě oblečení, hraček, nábytku a podobně. Z darovaných  peněz Klimkovice vybudovaly například mateřskou školu, která slouží dodnes, opravily zámek, který při osvobozovacích bojích zcela vyhořel, zrekonstruovaly některé další veřejné i soukromé budovy či silnice. Kmotrovskou akci Klimkovice Praha přiblíží dnes, v sobotu 1. října, bohatý program, kterého se zúčastní i významní hosté z Prahy. Přivítají je místní v selských krojích, vystoupí  Slezský soubor Heleny Salichové, součástí setkání bude i beseda s klimkovickým kronikářem, který přiblíží poválečnou situaci Klimkovic a význam pražského kmotrovství i úlohu tehdejšího pražského primátora. Program odstartuje na náměstí v 11.30, ve 12 hodin se bude u budovy tehdejší obecné školy sázet lípa kmotrovství. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…