Klimkovice i rukama skautů obnovily šest studánek, v suchu chtějí chránit svou vodu

08.10.2015 21:20

Šest studánek obnovily Klimkovice za vydatné pomoci místních skautů. U poslední z nich, Habrové, v tomto týdnu pomáhá těžká technika. V blízké době by mohla vypadat jako na obrázcích Josefa Lady.

Klimkovice i rukama skautů obnovily šest studánek, v suchu chtějí chránit svou vodu
Foto: Klimkovice
Popisek: Klimkovice i rukama skautů obnovily šest studánek, v suchu chtějí chránit svou vodu

„Budou tady vrby, lavička, kamenná zídka, žádný beton a ploty,“ říká místostarosta Klimkovic Jakub Unucka (ODS).

S nápadem na obnovu studánek přišli starousedlíci z klimkovické části Hýlov. Vzpomínali na doby, kdy ještě do domků nevedl vodovod, tak se chodilo ke studánkám a pramenům pro vodu s kbelíky. Město proto vytipovalo čtyři lesní a dvě městské studánky a vyčlenilo na jejich úpravu 100 tisíc korun z rozpočtu. Peníze ve formě dotace ve výši 150 tisíc korun přidal také Moravskoslezský kraj. Finance bylo zapotřebí hlavně na zapůjčení techniky a nákup materiálu, hlavně dřeva. Práci nevyčíslitelné hodnoty odvedli místní lidé, zejména skauti.

Budoucí podobu studánek nakreslila místní architektka Petra Ševcůjová, parta nadšenců se pak pustila do práce. „Hlavně jsme museli vyhrabat hromady bahna a spadaného list. Pomáhali jsme také se stavbou dřevěných schodů a zábradlí,“ vypočítává skautka Barbora Blažková. Skauti věnovali studánkám už patnáct volných sobot. „Bereme to jako dobrý skutek. O studánky se budeme dále starat, budeme je chodit kontrolovat a čistit,“ dodává její kamarád, skaut Ondra Horníček.

Studánky by se měly stát místem setkávání lidí, spojí je i turistický okruh. Ty lesní leží na osmikilometrové, městské na tříkilometrové trase. „Ještě do konce roku zadáme rozbory vody ze studánek, abychom měli jistotu, že je pitná. U každé studánky bude QR kód s odkazem na informační web. Doplníme je i cedulkami s informací o kvalitě vody,“ vypočítává Alice Chlebovská z Městského úřadu Klimkovice, která měla koordinaci všech prací na starosti. A úpravy jedné ze studánek Pod Chmelníkem se osobně ujala spolu se svou rodinou.  „Byla to krásná práce a skauti byli neuvěřitelní!“ prohlašuje Alice Chlebovská. 

Pomohli i další místní obyvatelé a dokonce rodina z nedalekých Olbramic. „Ozvala se nám paní Taťána Augustinová z Olbramic, že sleduje naše facebookové stránky o studánkách a že se jí naše aktivita moc líbí, tak by nám chtěla věnovat kameny, které má uskladněné na zahradě.  Použili jsme je k vydláždění okolí hlavně u Liduščiny studánky a studánky pod Chmelníkem. Další využijeme ještě u městských studánek, určitě u Habrové a pokud nějaké šutry zbydou, budou se hodit ještě ke studánce na Lihovarské u rybníka pod zámkem,“ vypočítala architekta Ševcůjová.

Za velmi cennou považuje aktivity Klimkovických vedoucí oddělení hydrologie Českého hydrometeorologického ústavu v Ostravě Jan Unucka (shoda jmen s místostarostou Unuckou je čistě náhodná). Podle něj nabývají při letošním suchu všechny formy zadržení vody v krajině na významu. Po letošním létě jsme zatím na dvacetiletém suchu, podzim ukáže, zda tento rok nepůjde o sucho padesátileté. „Důležité jsou nejen vodní nádrže, ale z lokálního hlediska právě prameny a studánky, které vhodně doplňují mozaiku opatření k udržení vody v krajině,“ prohlašuje Jan Unucka.

Klimkovické studánky teď stojí zato navštívit. Poetické jsou nejen jejich názvy jako Studánka v Pekelném dole, Kouzelná studánka nebo Liduščiny studánky, ale také místa, kde se nachází. Okolí některých zdobí také dřevěné sochy z letošního Klimkovického řezbářského sympozia. „Obnovené prameny a studánky by měly taky tak trochu nahradit klasické lázeňské prameny, které má většina lázní. Ovšem náš pramen léčivé jodobromové vody se nachází v kilometrové hloubce a 15 kilometrů od Klimkovic. Takže u nás budou lidé chodit na procházky k našim studánkám,“ poznamenává místostarosta Unucka. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…