Kniha popisuje 590 let jihlavské radnice

28.06.2016 12:11

Letos je tomu 590 let, kdy se budova na východní straně jihlavského rynku stala radnicí. Její historii až do dnešních dnů popisuje městem vydaná kniha s jednoznačným názvem 590 let jihlavské radnice.

Kniha popisuje 590 let jihlavské radnice
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

„Ve zdech radnice se za tu dlouhou dobu odehrálo mnoho významných událostí, některé lze dokonce označit za dějinné a důležité v celonárodním i evropském měřítku. Radnice zažila třeba i návštěvu samotného českého krále a římského císaře Zikmunda Lucemburského, který se právě před radniční budovou zúčastnil slavnostního vyhlášení Basilejských kompaktát, stejně jako hraje svoji roli i v každodenním životě obyvatel města,“ říká primátor Jihlavy Rudolf Chloupek

Úloha domu se ve světle jednotlivých epoch měnila a vyvíjela, a tak se proměňovala i tvář budovy samotné. A právě to zachycuje doslova od základu kniha, na které se autorsky podílelo několik osob, architekt Jaroslav Huňáček, a archiváři, archeologové a historici Renata Pisková, David Zimola, Petr Hrubý a Jiří Jelínek. Nejen pro obyvatele města zajímavý obsah je podpořen množstvím fotografií, grafik, dokumentů či plánů v grafické úpravě Evy Bystrianské.

„1426–2006–2016. Tři letopočty, přitom za zmínku by jistě stál každý z těch pětisetdevadesáti. Ale tyhle tři znamenají důležité milníky v „životě“ naší radnice. První z nich znamená její „zrození“ na místě, kde setrvává dodnes. Druhý z nich pak velmi zásadní a pro současníka nejviditelnější rekonstrukci všech jejích historických budov. A nakonec letopočet aktuální – letopočet, kdy se za tím vším můžeme ohlédnout, zastavit se a tiše obdivovat nebývalý um a prozíravost našich předků a zároveň pokoru a řemeslnou zručnost našich současníků, která jen díky hlubokému respektu ke všemu minulému dokázala to minulé v plné kráse skloubené s funkčností oživit pro generace následující…“, stojí v úvodu knihy, která je k mání pro širokou veřejnost v Turistických informačních centech v budově radnice a v Bráně Matky Boží.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

7:17 Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

Od konce dubna budou Pardubáci a návštěvníci města na louce mezi Příhrádkem a zámeckými valy potkáva…