Knihovna Kroměřížska dokončila opravu podlahy v oddělení pro dospělé čtenáře

04.08.2017 13:02

Knihovna Kroměřížska dokončila opravu podlahy v oddělení pro dospělé čtenáře. Dvacet let staré marmoleum je pryč, dělníci místo něj položili nové. Vyměněny byly i koberce. Knihovníci momentálně instalují zpátky regály a na své místo nosí knihy. „Oddělení díky světlejší podlaze a kobercům prohlédlo. Myslím, že čtenáři budou spokojeni,“ uvedl starosta Jaroslav Němec.

Knihovna Kroměřížska dokončila opravu podlahy v oddělení pro dospělé čtenáře
Foto: Kroměříž
Popisek: Kroměříž

Investice přišla na 720 000 korun. Kromě opravy podlahy v oddělení pro dospělé čtenáře zahrnovala i úpravu vstupu z Vrchlického ulice na bezbariérový. Pro imobilní zde navíc vzniklo nové parkovací místo. „Na podzim je ještě plánována úprava vstupu do centra celoživotního učení v suterénu knihovny, který také bude bezbariérový,“ přiblížila ředitelka knihovny Šárka Kašpárková.

Oprava podlahy si vyžádala uzavření knihovny, která je od 10. července mimo provoz. V pondělí a ve středu od 14:00 do 17:00 je pouze otevřené centrum celoživotního učení, kam lidé mohou vracet knihy, najdou zde noviny a mohou jít i na internet. Knihovna by měla být mimo provoz až do 18. srpna. „Pokud ale stihneme přestěhovat knihy dříve, uzavírku ukončíme. Informaci o případném dřívějším znovuotevření najdou čtenáři na internetových stránkách knihovny,“ dodala Kašpárková.

Knihovna také vymění nábytek posezení kolem fontány v oddělení pro dospělé čtenáře. Náročnější bude stěhování knih, kterých knihovníci na své místo musejí instalovat kolem 60 000. „A to nám ještě pomohli čtenáři, kteří využili navýšení limitu půjček z 20 na 30 a řadu knih si půjčili. Vracení knih na místo je pro nás náročnější než jejich vystěhování. Každá totiž musí být zařazena přesně na svém místě, aby ve fondu nebyly zmatky,“ dodala Kašpárková.

Knihovna má tři pobočky ve městě a pět dalších v městských částech

Souběžně se knihovníci navíc musejí připravit na zavádění nového softwaru, který ji připraví na samoobslužný systém půjčování, jenž by měl být zaveden do konce letošního roku.

Knihovna Kroměřížska vznikla před 120 lety, 17. února 1897 v budově v Jánské ulici. O deset let později disponovala 2034 svazky. Během let několikrát měnila místo. Po druhé světové válce se usídlila v Kollárově ulici, kde vydržela až do stěhování v roce 1997. Od června roku 1998 je v rekonstruované budově bývalého kina na Slovanském náměstí. Knihovna má nyní navíc tři pobočky ve městě a dalších pět v jeho místních částech. Navštěvuje ji asi 6500 čtenářů, kteří mohou vybírat z asi 187 000 knih.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Den Země - v hlavní roli žabák i aprílové počasí

16:14 Jihlava: Den Země - v hlavní roli žabák i aprílové počasí

Jihlava oslavila Den Země. I přes nepříliš hezké počasí přišly na Masarykovo náměstí stovky návštěvn…