Kopřivnice: Chodník v Mniší bude definitivně dokončen

31.08.2015 21:29

Přestože nový chodník v Mniší už několik týdnů slouží veřejnosti, oficiálně je stále staveništěm. Stavba, kterou zkomplikovaly neočekávané přeložky inženýrských sítí, by však měla být definitivně dokončena už tento týden.

Kopřivnice: Chodník v Mniší bude definitivně dokončen
Foto: koprivnice.cz
Popisek: Kopřivnice

Původní termín dokončení stavebních prací byl naplánován na konec letošního června. Objevily se však komplikace, s nimiž se při plánování nepočítalo: „Při výkopu kanalizace jsme objevili propustek a sítě, u kterých se kolize se stavbou nepředpokládala. Zejména řešení přeložky plynu bylo administrativně velmi náročné, jelikož jsme nejprve čekali na stanovisko provozovatele plynovodu, pak se zpracovávala projektová dokumentace přeložky a následně se musela uzavřít smlouva o zásahu do komunikace. Nyní už je vše vyřízeno a tento týden by mělo dojít k realizaci,“ uvedl Martin Lapčík z odboru rozvoje města. Podle něj však nedokončená přeložka plynu nebránila předčasnému užívání stavby, neboť hlavní práce jsou hotovy již od 18. srpna a v současné době se na chodníku provádějí pouze jemné terénní úpravy a odstraňování nedodělků.

Stavba chodníku, který výrazně přispěje k zvýšení bezpečnosti pěších v místní části Mniší, začala vloni. V první etapě byl vybudován úsek u silnice pod školou mezi kaplí a mostem, kde navázal na nový přechod pro chodce. Úpravami prošla i blízká točna autobusů, pod níž byla zrekonstruována kanalizace. Náklady na první etapu dosáhly 16 milionů korun, přičemž zhruba 5 milionů získala radnice ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Aktuální druhá etapa řeší pokračování chodníku od mostu směrem do Vlčovic až po areál nábytkářské firmy Vágner. Kromě samotného chodníku zahrnuje také vybudování dalšího nasvětleného přechodu, účelové odvodnění komunikace, palisádové zídky a opravy dotčených oplocení. Náklady na druhou etapu činí 4,5 milionu korun a 85 procent způsobilých výdajů pokryje dotace z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko.

V současné době radnice čeká, zda bude i do třetice úspěšná v získání dotace na realizaci další etapy. O tu požádala opět Státní fond dopravní infrastruktury, který by měl o žádosti rozhodnout během října. Třetí etapa bude řešit 250metrový úsek od školy do zatáčky směrem na Hukvaldy a vyjde zhruba na 5,6 milionů korun. Pokud Kopřivnice podporu získá, mohla by být realizace dalšího úseku chodníku v Mniší zahájena už letos na podzim.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

16:14 Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

Duševní zdraví a osobní rozvoj mladé generace podporují nově otevřené tzv. terapeutické a seberozvoj…