Královská města Znojmo a Chrudim jsou oficiálně partneři

15.09.2017 20:33

Oficiálním podpisem deklarace o spolupráci stvrdili své partnerství dvě královská města – Znojmo a Chrudim. Stalo se tak v rámci Národního zahájení Dnů evropského dědictví v Chrudimi.

Královská města Znojmo a Chrudim jsou oficiálně partneři
Foto: Znojmo
Popisek: Znojmo

Počátek vzájemných kontaktů obou měst leží v setkáních na sjezdech Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska. Obě města, která se pyšní prestižním titulem Historické město roku, se rozhodla četná setkání proměnit v užší partnerskou spolupráci.

„Obě strany mají spoustu společných zájmů a polí, na kterých lze se učit či obohacovat. Každé historické sídlo musí chránit své bohatství. Teď nám budou pomáhat přátelé z Chrudimi a já pevně věřím, že jim máme také co nabídnout,“ komentuje uzavřené partnerství starosta Znojma Vlastimil Gabrhel.

„Kulturní dědictví a péče o něj, cestovní ruch, sport, školství nebo výměna zkušeností samospráv, to je jasný půdorys naší spolupráce. Rádi bychom také ale podpořili vzájemné poznávání a sbližování občanů obou měst,“ říká ke spolupráci starosta Chrudimi Petr Řezníček.

Města by tak ráda podporovala zejména budování pevných vztahů na poli kultury, sportu, vzdělávání a seniorů. Užitečné budou konzultace poznatků komunální sféry a činnosti místních samosprávních orgánů. Nabízí se rovněž výměna zkušeností ze sociální péče, rýsují se akce pro seniory. V úvahu přichází rovněž vzájemná spolupráce dalších institucí a organizací.

Partnerství s Chrudimí schválilo znojemské zastupitelstvo v červnu letošního roku. K podpisu oficiální deklaraci o spolupráci došlo až nyní v rámci Národního zahájení Dnů evropského dědictví v Chrudimi.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Do Divadelní restaurace se vracejí žáci na praxi

13:37 Prostějov: Do Divadelní restaurace se vracejí žáci na praxi

V Divadelní restauraci je opět živo. Počet návštěvníků stoupá a spolu s nimi se do restaurace vracej…