Kriminalita v Praze nestoupá. Městští strážníci jsou přesto aktivnější

25.02.2017 8:36

Výsledky práce pražských strážníků za minulý rok představili tento týden radní pro bezpečnost Libor Hadrava a ředitel Městské policie hlavního města Prahy Eduard Šuster. Podle obou je současný stav v pozitivních číslech.

Kriminalita v Praze nestoupá. Městští strážníci jsou přesto aktivnější
Foto: policie.cr
Popisek: Policejní kontrola - ilustrační foto

„Z výsledků činnosti Městské policie za uplynulý rok mám radost. Například už druhým rokem roste procento řešených a postižených přestupků v oblasti veřejného pořádku, tedy oblasti, která Pražany velmi trápí,“ uvedl radní Libor Hadrava.

Podle ředitele MP Praha Eduarda Šustera kriminality nepřibývá: „Zvýšený počet řešených přestupků souvisí s tím, že se jim strážníci věnují mnohem více, než tomu bylo dříve,“ zdůrazňuje. „V minulém roce strážníci zasahovali daleko častěji v případech rušení nočního klidu, znečišťování veřejného prostranství, porušování vyhlášek a nařízení města nebo porušování tzv. tabákového zákona.“

Strážníci řešili v oblasti veřejného pořádku celkem 150 716 přestupků, což je o dvanáct procent více než v roce 2015. Při řešení těchto přestupků uložili celkem 34 615 blokových pokut ve výši 21 485 850 Kč. Další přestupky v této oblasti byly řešeny domluvou nebo oznámením správnímu orgánu. Nejčastěji docházelo k rušení nočního klidu (20 519 přestupků), znečišťování veřejného prostranství (26 408 přestupků), porušení vyhlášek a nařízení města (57 155 přestupků) a porušení tzv. tabákového zákona.

Pražští strážníci se v minulém roce rovněž zaměřili na řidiče a provozovatele taxislužby. V roce 2016 strážníci provedli celkem 48 285 kontrol a zjistili celkem 3 194 přestupků a správních deliktů, za které uložili 2 354 blokových pokut v celkové výši 942 550 Kč.

Podařilo se také podchytit řadu deliktů souvisejících s vandalstvím, včetně nešvaru, který v této oblasti město poškozoval nejviditelněji. A to i v jeho historickém centra. „Velmi si cením toho, že se v minulém roce podařilo zadržet 130 osob kvůli sprejerství. To je o 67 osob více než v roce 2015,“ dodal radní Libor Hadrava.

Výsledná data také svědčí o velmi dobré činnosti obou pražských útulků pro opuštěná zvířata, které v Praze patří pod městskou policii. V minulém roce jimi prošlo celkem 3 593 zvířat (1 998 psů, 1 337 koček, 258 ostatních druhů zvířat). Z celkového počtu 1 998 přijatých psů jich bylo 1 960 zase vydáno, a to buď původním majitelům (1 336 psů), nebo do náhradní péče (624 psů). Tato čísla řadí útulky pražské městské policie mezi nejlépe fungující útulky v Evropě, ne-li na světě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…