Krnáčová (ANO): Praha má potenciál stát se moderní a chytrou metropolí. Musíme toho hodně dohnat

27.05.2016 6:37

Iniciativa Smart Prague, kterou před měsícem představila pražská primátorka Adriana Krnáčová, uspořádala další ze série konferencí, tentokrát na téma finanční nástroje.

Krnáčová (ANO): Praha má potenciál stát se moderní a chytrou metropolí. Musíme toho hodně dohnat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Primátorka Adriana Krnáčová

„Praha má potenciál stát se moderní a chytrou metropolí se vším všudy. Ovšem dlouho se v tomto ohledu nic nedělo a my to teď musíme dohnat. Takové projekty, jako chytré osvětlení, které díky LEDkám výrazně snižuje náklady, ale také šíří wi-fi signál a pomocí čidel monitoruje volná parkovací místa, jsou velmi užitečné a pro lidi přínosné,“ říká primátorka Adriana Krnáčová.

V pražském startup centru v paláci Adria se proto uskutečnila druhá z celkem šesti konferencí, které mají dát celému projektu jasné mantinely. Po úvodní konferenci se dnes diskutovalo o možnostech financování jednotlivých projektů a způsobu, jak bude zapojeno hlavní město.

„Úlohou Prahy není financovat jednotlivé projekty, ale spíše fungovat jako koordinátor. Hlavní město musí vytvářet prostředí, které na jedné straně otevře prostor chytrým nápadům a na straně druhé umožní tyto projekty financovat ze soukromého sektoru,“ říká náměstkyně primátorky pro finanční politiku Eva Kislingerová.

Vedle Evy Kislingerové na konferenci vystoupil zástupce bankovního sektoru Ladislav Dvořák, reprezentant největší tuzemské konzultační společností KPMG Zdeňka Součková, expert na finanční nástroje Martin Hanzlík, ekonom Aleš Michl a developer Luděk Sekyra, který se podělil o zkušenosti při financování výstavby Národní technické knihovny. To je vůbec první dokončený PPP projekt v České republice.

Projekt Smart Prague, který před měsícem odstartovala pražská primátorka Adriana Krnáčová, má za cíl udělat z Prahy pomocí moderních technologií chytré město. To bude mít efektivnější energetiku, dopravu, administrativu, ale především bude příjemnější a pohodlnější pro samotné občany.

Platforma Smart Prague už nyní sbírá podněty na zajímavé projekty a na internetových stránkách www.smartprague.eu se do ní zapojit může každý.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

22:28 Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

V nedávné době byly dokončeny dvě územní studie, které stanovují rozsah a způsob zástavby na plochác…