Krnov: Opět budeme vybírat deset příležitostí města

23.04.2017 19:37

Po roce budou mít občané opět šanci diskutovat s odborníky i mezi sebou a určit deset největších příležitostí, na jejichž řešení by se podle nich měla radnice přednostně zaměřit. Umožní jim to Fórum Zdravého města, které se uskuteční ve čtvrtek 27. dubna v 17.00 hodin ve velkém sále Střediska volného času Krnov. Jeho součástí bude také představení druhého kola participativního rozpočtu.

Krnov: Opět budeme vybírat deset příležitostí města
Foto: Krnov.cz
Popisek: Krnov

Fórum Zdravého města je ročně se opakující veřejné projednání k celkovému rozvoji města. Na akci jsou zváni nejen zástupci veřejné správy, neziskového i podnikatelského sektoru, vzdělávacích a odborných institucí, ale zejména široká veřejnost. Cílem je získat co nejširší zpětnou vazbu k rozvoji města. Účastníci se zde mohou vyjádřit k jakémukoliv tématu, problému či oblasti, která je z jejich pohledu problematická a zaslouží si pozornost. „Fórum se v Krnově uskuteční již pošesté. Na jeho začátku seznámíme přítomné se stavem řešení příležitostí, které byly vytipovány v loňském roce. Následovat bude diskuse u stolů věnovaných jednotlivým tematickým oblastem a naformulování příležitostí, jejichž řešení budou účastníci požadovat. Jedním z diskusních míst bude i tradiční stůl mladých, kam jsou zváni zástupci studentů,“ uvedl koordinátor Zdravého města Krnov Tomáš Kolárik.

Z každé oblasti účastníci fóra vyberou dvě největší příležitosti, o jejichž závažnosti budou hlasovat. Z hlasování vzejde desítka největších příležitostí města, která bude v následujících týdnech ověřena anketou mezi občany. Anketní lístek bude k dispozici jak v elektronické, tak tištěné variantě. „Pro elektronickou formu hlasování využijeme opět hlasovací systém Demokracie 2.1, který umožňuje udělovat i hlasy záporné. Papírové anketní lístky budou k dispozici v turistickém informačním centru. Anketou ověřenými problémy se následně bude zabývat zastupitelstvo města, které by se mělo zavázat k jejich řešení,“ dodal Tomáš Kolárik. 

Součástí Fóra Zdravého města bude také představení druhého kola participativního rozpočtu, včetně rekapitulace pravidel, představení již podaných návrhů, nebo uvedení možných příkladů. „Participativním rozpočtováním dáváme občanům možnost spolupodílet se na rozvojové strategii města tím, že mohou aktivně spolurozhodovat o části městského rozpočtu. V prvním kole jsme dali k dispozici 300 tisíc korun, ale odezva byla téměř nulová. Přesto se nevzdáváme. Rozhodli jsme se vyhlásit kolo druhé, v němž došlo k navýšení částky na půl milionu korun a ke zjednodušení podmínek. Věříme, že tento krok už aktivní občany s dobrými nápady přiláká. Své návrhy mohou podávat do 15. května,“ uzavřel místostarosta Jan Krkoška.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…