Krnov: Před koncem roku čeká zastupitele řada rozhodnutí

04.12.2016 14:48

S jakým rozpočtem půjde město do roku 2017? Koupí pozemky po bývalé slévárně? Bude koupaliště tradiční nebo přírodní? Na tyto a další otázky by měli odpovědět zastupitelé ve středu 7. prosince, kdy se koná jejich poslední letošní zasedání. V hasičské zbrojnici v ulici Partyzánů začíná v 16.30 hodin.

Krnov: Před koncem roku čeká zastupitele řada rozhodnutí
Foto: Krnov.cz
Popisek: Krnov

Nejdůležitějším bodem programu je schválení rozpočtu města na rok 2017, jehož výše se blíží půl miliardě korun. „Příjmy jsou v návrhu rozpočtu na rok 2017 o 1,35 procenta nižší oproti původnímu rozpočtu roku 2016, v němž byla zahrnuta dotace ze státního rozpočtu na výstavbu infrastruktury v průmyslové zóně. Za snížení příjmů může také zrušení provozu výherních hracích přístrojů a videoloterijních terminálů na území města a postupné rušení většiny povolení na VLT ministerstvem financí, což se projevuje v poklesu příjmů z poplatků,“ uvedl vedoucí odboru ekonomiky a financí Josef Hranec. Výdaje rozpočtu jsou navrhovány v přibližně stejné výši jako v roce 2016. Běžný rozpočet obsahuje jednak každý rok se opakující výdaje a dále jmenovité akce, jako jsou opravy chodníků a podobně. „Součástí běžného rozpočtu jsou také příspěvky na provoz příspěvkových organizací zřízených městem ve výši přesahující 60 milionů korun, finanční prostředky na mzdy, na odpisy a popřípadě další účelově vázané příspěvky, které jsou poskytované příspěvkovým organizacím na jmenovité akce, a příspěvky sdružením, kde je město Krnov členem,“ upřesnil Josef Hranec. Kapitálové výdaje zahrnují převážně akce, jejichž financování přechází z roku 2016, včetně částečného převodu finančních prostředků na jejich pokrytí. „Jednou z nových akcí je například realizace rekonstrukce kanalizace v Chářovské ulici, a to ve výši 30 milionů korun. Další investiční akce budou do rozpočtu roku 2017 postupně zařazovány při úpravách rozpočtu, hlavně zařazením zůstatku finančních prostředků na účtech města, popřípadě v návaznosti na zvyšování příjmů, zejména v oblasti získání případných dotací ze státního rozpočtu a Evropské unie,“ dodal Josef Hranec.

Zastupitelé dále rozhodnou, jakou cestou by se mělo město ubírat v otázce rekonstrukce koupaliště, a bude jim předložena ke schválení změna č. 2 Územního plánu města Krnova. Co je obsahem změny, stručně shrnula Iveta Laštůvková z odboru výstavby: „Její součástí je redukce některých zastavitelných ploch, zapracování výsledků komplexních pozemkových úprav, vymezení plochy pro technické zabezpečení obce, uvedení ÚP do souladu s ÚPD kraje, zúžení koridoru pro přeložku silnice I/57 v Petrově Dole, úpravy vyplývající z aktuální legislativy a praxe a úprava vymezení zastavěného území.“

Na schválení nebo nechválení zastupitelstva města pak čeká záměr koupě pětihektarového pozemku po bývalé slévárně, který byl zastupiteli v září odložen. Důvodem odkladu bylo velké množství materiálu, které se na pozemku nachází po demolici areálu a podle laboratorních zkoušek, jež si město nechalo zpracovat, je odpadem. Vedení města proto dále s majitelem pozemku, společností Fascination, vyjednávalo. Ten ale materiál považuje za běžný recyklát, odstranit ho odmítá a trvá i nadále na ceně 15 milionů korun. „Protože k žádnému posunu v jednání s firmou nedošlo, rada města nedoporučuje zastupitelstvu pozemky koupit,“ uvedl místostarosta Michal Brunclík.

K projednání je rovněž připraveny prodeje pozemků, žádost uživatelů zahrádek v zahrádkářské osadě Zlatá Opavice, kteří požadují od města finanční náhradu za opuštění zahrad kvůli výstavbě obchvatu města, nebo zahrnutí participativního rozpočtu do aktivit realizovaných v rámci projektu Zdravé město Krnov. „Jedná se o proces, prostřednictvím kterého obyvatelé města mohou rozhodovat o využití části městského rozpočtu na realizaci konkrétní akce či projektu, zpravidla investičního charakteru. Pokud zastupitelé budou souhlasit, zařadíme do rozpočtu 300 tisíc korun. Občany pak vyzveme k podávání návrhů, na co je využít. Jestliže se nám tato spolupráce osvědčí, bude se v příštích letech částka zvyšovat,“ uzavřel místostarosta Jan Krkoška.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

19:06 Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

Autobusy MHD v Mladé Boleslavi budou v blízké budoucnosti také napojeny na řídicí dopravní systémy. …