Kroměříž: Město musí pokácet lípy, které zničil vandal na Švabinského nábřeží

02.09.2018 6:34

Kroměřížská radnice příští týden pokácí stromy, které uschly kvůli vandalství neznámého pachatele na Švabinského nábřeží.

Kroměříž: Město musí pokácet lípy, které zničil vandal na Švabinského nábřeží
Foto: Kroměříž
Popisek: Kroměříž

"Důvodem je bezpečnost. Obáváme se možného pádu suchých větví na chodník a komunikaci poblíž Základní školy Zámoraví v době zvýšeného provozu po zahájení školního roku,“ uvedl starosta Jaroslav Němec (nezávislý). Město podalo trestní oznámení, událostí se tak zabývá policie.

Ve všech případech se jedná o lípy, čtyři jsou vysoké kolem dvaceti metrů, pátá má 13 metrů a poslední strom je vysoký pět metrů. Všechny stromy byly dlouhodobě perspektivní, některé zde rostou již od počátku minulého století. Podle Martina Posoldy, který má na starost městskou zeleň, byly stromy poškozeny záměrně. Na každém je několik vývrtů ve spodní části kmenů. Do dřeva byla podle Posoldy pravděpodobně aplikována nějaká toxická látka.

Kácet se bude od pondělka 27. srpna do pátku 31. srpna. „Pohled na pařezy pokácených starých mohutných lip jistě nebude ničím příjemným pro nikoho, kdo bude procházet touto lokalitou. Ještě méně pro děti základní školy, jestliže se dozví, jakým způsobem stromy zahynuly. Skutečnost je o to smutnější při vědomí, že mnohé z mladších stromů na tomto nábřeží vysadily v minulosti právě děti této základní školy se svými učiteli,“ dodal Posolda.

Podle právničky radnice Ireny Gráfové je vzhledem ke stáří a počtu stromů způsobená škoda vysoká, pohybovat se bude nejméně v řádu desítek tisíc korun. Město se také obrací na občany, kteří by případně měli k vandalskému činu nějaké poznatky, aby se obrátili na radnici nebo přímo na Policii ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Pravda o zeleném šílenství pro ĆR

Pane Fialo, díky za vaši iniciativu, tak, aby se občané dozvěděli pravdu. Jen mě mrzí, že konference proběhne v poslanecké sněmovně , tyto opravdové odborníky bychom měli slyšet v diskusi bud ve veřejnoprávní české televizi, kterou si všichni platíme, nebo v jiné komerční televizi, ale obávám se, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: O voličský průkaz požádalo zatím 535 občanů

20:27 České Budějovice: O voličský průkaz požádalo zatím 535 občanů

Žádosti o vydání voličského průkazu přijímá matriční úřad, oddělení evidence obyvatel, v přízemí bud…