Kroměříž: Schodišťovou sedačku na radnici využili první svatebčané

21.09.2017 19:48

Sedačku, která byla nedávno instalována na schodišti budovy radnice na Velkém náměstí 115, využili první dva svatebčané. Jsme rádi, že nové zařízení funguje a slouží lidem přesně tak, jak jsme si přáli, uvedl místostarosta Pavel Motyčka, který pořízení sedačky inicioval. Sedačka by měla být prvním krokem k bezbariérovému zpřístupnění budovy radnice.

Kroměříž: Schodišťovou sedačku na radnici využili první svatebčané
Foto: Kroměříž
Popisek: Kroměříž

Do budoucna by pohodlný přístup pro všechny imobilní občany měl zajistit výtah umístěny ze dvora budovy. „Přiznám se, že jsem pořízení sedačky nebyl nejdříve nakloněn. Obával jsem se, že lidé o toto zařízení nebudou mít zájem. Nicméně v sobotu jsem se jako oddávající na svatbě sám přesvědčil, že jsme peníze do sedačky investovali správně,“ dodal starosta Jaroslav Němec.

Podle vedoucí oddělení matriky Kateřiny Lučanové nové zařízení umožní účast na obřadech i lidem, kteří se kvůli schodům dosud do obřadní síně dostávali obtížně. „Již řadu let čelíme kritice, že do obřadní síně není umožněn bezbariérový přístup. Touto cestou se do ní dostanou důstojně alespoň někteří starší nebo někteří handicapovaní snoubenci a svatební hosté nebo také dědečkové a babičky na vítání svých vnoučat či pravnoučat,“ popsala Lučanová.

Sedačka je umístěna na levé straně schodiště, dráha je uchycená na sloupky ukotvené do schodů. Sedačka je zaparkovaná mimo schodiště, které tak je kvůli její dráze užší asi jen o 15 centimetrů. Nové zařízení přišlo téměř na 250.000 korun. Dodal ho výrobce schodišťových plošin pro imobilní občany, společnost Altech se sídlem v Bánově na Uherskohradišťsku.

Má opěradlo, dvě opěrky na ruce i bezpečnostní pás. Její nosnost je 130 kilogramů, pohání ji elektřina. Není přitom nutné, aby sedačka byla zapojena v síti, jedná se o zařízení na baterie, které se nabíjejí automaticky při parkování sedačky v zastávce. Zařízení lze ovládat bezdrátově ovladačem i přímo na něm pomocí joysticku.

V Kroměříži se letos zatím uskutečnilo na 160 svateb, dalších čtrnáct zajišťovaly matrikářky městského úřadu v obcích v okolí, zejména v Kostelanech.  Zhruba tři desítky letošních svateb byly církevní a šestnáct s cizincem (sedmkrát Slovensko, po dvou Ukrajina a Velká Británie a jednou Itálie, Norsko, Nizozemí, Francie a Čína).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

13:37 Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

Již 34. ročník prestižního Mezinárodního pivního festivalu byl dnes zahájen na litoměřickém výstaviš…