Kroměříž: Školy budují edukační zahrady s venkovními učebnami

22.04.2023 20:34 | Tisková zpráva

Kroměřížské základní i mateřské školy se v posledních letech věnují úpravám a budování školních zahrad. Ve většině případů jsou jejich součástí venkovní učebny, edukativní hračky, informační panely, záhony pro pěstování okrasných i užitkových rostlin i nově vysazené stromy a keře. „Školní zahrady pomáhají zkrášlit a zpříjemnit okolí školy. Žákům poskytují prostor k trávení času na čerstvém vzduchu, ale především k výchovným a výukovým aktivitám. Děti jejich prostřednictvím získávají kladný vztah k přírodě a k životnímu prostředí,“ řekl místostarosta Karel Holík.

Kroměříž: Školy budují edukační zahrady s venkovními učebnami
Foto: Kroměříž
Popisek: Kroměříž

Díky dotaci ze Státního fondu životního prostředí obnovila v loňském roce zahradu Základní škola Zachar. Na školním pozemku vyrostla nová učebna v přírodě s pergolou, lavicemi a stoly doplněná vyvýšenými záhonky s bylinkami a naučnými tabulemi s informacemi o zvířatech i rostlinách. Venkovní učebnu využívá každý, kdo potřebuje, děti tu malují, počítají, čtou, poznávají přírodu. Podobný projekt realizovala rovněž Základní škola Slovan. Také tady vyrostla venkovní učebna pro výuku přírodovědných předmětů a na zpevněné ploše školní zahrady zvýšené záhony. O finanční podporu z projektu Skutečně zdravá škola ve spolupráci se společností Lidl Česká republika, Jedlá školní zahrada nyní usiluje Základní škola Oskol. Cílem projektu je i tady úprava školní zahrady pro potřeby venkovní výuky.

Školní zahradou s venkovní učebnou a výukovými prvky se mohou pochlubit také některé mateřské školy. Od roku 2021 ji má Mateřská škola Mánesova, která využila dotaci ministerstva životního prostředí. Nyní se tato škola zapojuje i do grantové výzvy společnosti Lidl - Skutečně zdravá škola, Jedlá školní zahrada. Novou venkovní učebnu má Mateřská škola Osvoboditelů ve Vážanech, která k jejímu představení dětem, rodičům i hostům využila akci „odemykání zahrady a vítání jara“. O získání dotací na proměnu školní zahrady a její přizpůsobení výuce se snaží i MŠ Žižkova, MŠ Kollárova a pobočka MŠ Gorkého v Trávníku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Kulturní léto nabídne kvalitní program i letos

22:05 Prostějov: Kulturní léto nabídne kvalitní program i letos

Také letos se Prostějované a návštěvníci našeho města mohou těšit na bohatou škálu kulturních aktivi…