Kroměříž: Zahájena kampaň na podporu bezpečného parkování kol

24.05.2016 14:46

Zdravé město Kroměříž zahájilo spolupráci s Městskou policií při realizaci kampaně na podporu bezpečného parkování jízdních kol ve městě.

Kroměříž: Zahájena kampaň na podporu bezpečného parkování kol
Foto: Kroměříž
Popisek: Kroměříž

Asistenti prevence kriminality, kteří od minulého roku ve městě působí, začali v rámci svých pochůzek instalovat na zaparkovaná kola letáky. Ty budou jejich majitele informovat o tom, jak lépe chránit své stroje.

Kampaň je zaměřena na ty uživatele, kteří využívají síť bezpečnostních stojanů, ale pro uzamčení kola nevyužívají speciální zámek. Stojany jsou robustní a umožňují uzamčení kola za rám k pevné konzole pomocí odolného uzávěru, který je přímo součástí stojanu. Toto řešení zásadním způsobem snižuje riziko krádeže odstaveného kola, přesto ho používá jen zlomek cyklistů.

„Za loňský rok evidujeme ve městě Kroměříž 20 odcizených jízdních kol, za předešlý rok jich pak bylo 23 a v roce 2013 bylo odcizeno 12 kol. Tato statistika se týká pouze kol odcizených na volných prostranstvích,“ sdělila Simona Kyšnerová, tisková mluvčí kroměřížské Policie ČR. Protože nejsou známy případy odcizení kola uzamčeného bezpečnostní vložkou, krádeže připadají hlavně na vrub kol uzamčených klasickými lankovými zámky.

„Bezpečnostní zámky jsou k dostání v turistickém informačním centru za cenu 100 Kč, což je cena srovnatelná s cenovou hladinou nejlevnějších lankových zámků. Setkal jsem se s názorem, že ve městě jsou kamery, a tak lze případného zloděje lze snadno vypátrat. Pokud by to platilo beze zbytku, počet krádeží kol by už byl dávno byl nulový,“ řekl cyklokoordinátor Viliam Staněk s tím, že ani kamery není možné instalovat všude.

„Větší zapojení veřejnosti z hlediska využívání těchto zámků je chybějící článek k tomu, aby se podařilo snížit počet krádeží kol na minimum,“ doplnil Viliam Staněk.

Síť bezpečnostních stojanů v Kroměříži funguje od roku 2003 a v současné době čítá 58 stojanů s nabídkou 289 míst k parkování.

V poslední době byly instalovány stojany na křižovatce Březinovy a Kollárovy ulice nebo u informačního centra v ul. Prusinovského. Právě tam je možno zámek zakoupit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

19:27 Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

S velkým zájmem návštěvníků se setkala ornitologická vycházka pod vedením Ondřeje Ryšky z Jihomoravs…