Kroměříž: Zastupitelé vyhlášku proti hazardu nezrušili

25.03.2018 7:38

Zastupitelé neschválili zrušení obecně závazné vyhlášky města Kroměříž č. 4/2011 O zákazu provozování sázkových her, loterií a jiných podobných her na celém území města. O zrušení vyhlášky požádala společnost Compania Plus se sídlem ve Valašských Kloboukách na Zlínsku, která chtěla otevřít hernu na sídlišti Oskol.

Kroměříž: Zastupitelé vyhlášku proti hazardu nezrušili
Foto: Kroměříž
Popisek: Kroměříž

„Hazardní hry nic dobrého nepřinášejí, naopak jsou příčinou lidského neštěstí a také vyšší kriminality. Město nemá žádný důvod vyhlášku o zákazu hazardu na svém území rušit,“ uvedl starosta Jaroslav Němec. Vyhlášku schválilo zastupitelstvo v prosinci roku 2011. Kvůli tomu, že některým herním zařízením dobíhala povolení, vyhláška nabyla zcela účinnosti až od 1. ledna 2015.

Žadatel tvrdil, že vyhlášky nahrávají nelegálním provozovatelům hazardních her, ze kterých město navíc nemá žádný příjem do svého rozpočtu. Argumentoval také tím, že trh reguluje nový hazardní zákon, který zakazuje provozování herních zařízení v barech a restauracích a zakáže hraní lidem na sociálních dávkách a v insolvenci i neplatičům výživného.

Městské policii po vydání vyhlášky ubylo výjezdů

„Nějaké kvízomaty se sice krátce poté, co vyhláška nabyla účinnosti, ve městě objevily. V poslední době ale o nelegálních hernách informace nemáme. Výhody zákazu hazardních her na území města jasně převyšují nad jeho negativy. Především se daří ochránit od hraní děti a mládež, když ve městě nevidí blikající výlohy a v hospodách automaty,“ doplnil místostarosta Pavel Motyčka.

Městské policii po vydání vyhlášky ubylo výjezdů. Na druhou stranu přišel rozpočet města o příjem z herních zařízení. V roce 2013 inkasoval 13,5 milionu korun a v roce 2014 přes 12 milionů korun. „Díky vyššímu příjmu z daní, který je trendem posledních let, se nám však daří s tímto handicapem vyrovnávat, aniž by to město výrazně pocítilo,“ uzavřel starosta Němec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žatec: Edukační workshop pro MŠ a ZŠ

16:31 Žatec: Edukační workshop pro MŠ a ZŠ

Edukační workshop pro MŠ a ZŠ o památce světového dědictví zapsané pod názvem Žatec a krajina žateck…