Landscape festival oživí jarní a letní Plzeň

29.04.2017 20:35

Festival o krajině a veřejném prostoru Landscape festival Plzeň 2017 oživí od května do září ulice, parky, rekreační i industriální zóny města, kde představí čeští i zahraniční umělci přes dvě desítky instalací. V plánu je také řada výstav, šest happeningů, konference, workshopy, debaty, přednášky a další akce. Festival potrvá až do 30. září. Pořádá jej Galerie Jaroslava Fragnera spolu se Statutárním městem Plzeň ve spolupráci s Útvarem koncepce a rozvoje města Plzeň a DEPO2015 jako spolupořadatelem projektu.

Landscape festival oživí jarní a letní Plzeň
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Akce odstartuje 19. května v 17:30 na náměstí Republiky. Zahájí ji happening Moving Forest nizozemského ateliéru NL Architects spolu s koncertem kapely Moodshake a taneční performance plzeňské skupiny Afresh Dance Community. Od 20 hodin bude program pokračovat v areálu Plzeňského Prazdroje koncertem skupin Priessnitz a Munroe.

Témata, kterým se chce letošní plzeňský ročník věnovat, jsou například zeleň v centru města, nedávno vzniklé pěší zóny, přechody z městské do volné krajiny, nebo vertikální zahrady a zelené střechy. „Po vydařených aktivitách v rámci projektu Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015 je tohle další velká příležitost na některá témata navázat a otevřít nové otázky, které dění ve veřejném prostoru našeho města posunou zase o něco dále,“ uvedl na tiskové konferenci 26. dubna technický náměstek plzeňského primátora Pavel Šindelář.

"Zásadní je, že to, co si v Plzni představujeme a máme zatím jen na papíře, dostane nějakou reálnou formu, ukázku,“ řekla ředitelka Útvaru koncepce a rozvoje města Plzně Irena Vostracká. Podle ní lidé sice často mluví o tom, že je třeba veřejný prostor oživit a doplnit, nemají ale konkrétní představu. „Právě dočasné instalace a intervence jsou ideální způsob, jak jim využití prostoru přiblížit,“ dodala.

Festival poukáže na problematická místa

Areál DEPO2015 poskytne stěžejní zázemí pro indoorové činnosti festivalu, tedy pro různé přednášky, debaty a konference. „Zajímavá bude i výstava Nomádi na nádvoří areálu, kde budou ukázky různých obydlí od cestovatelů, přes squattery po bezdomovce, v nichž budou návštěvníci moci i nocovat,“ uvedl programový ředitel DEPO2015 Jiří Sulženko.

Festival se nebude odehrávat pouze v centru, ale i v industriálním prostředí plzeňského pivovaru, v DEPO2015 či v prostředí kulturního centra Papírna. Festival zároveň poukáže na problematická místa (okolí Fakultní nemocnice Plzeň na Lochotíně). Vybranými místy jsou dále ulice Bedřicha Smetany, náměstí Republiky, Piazzeta na Anglickém nábřeží, diskutované kruhové objezdy (Folmavská ulice - rondel), z krajinných příkladů soustava Boleveckých rybníků či trasy podél plzeňských řek v centru města.

Program a podrobnosti ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Proti proudu Bečvy vyjede cyklobus na Bumbálku

10:23 Přerov: Proti proudu Bečvy vyjede cyklobus na Bumbálku

Z Přerova na Bumbálku cyklobusem – a zpátky už v sedle kola! Také letos zajišťuje město tuto oblíben…