Legionářská Olomouc: Město si připomene návštěvu prezidenta Masaryka

14.09.2016 14:37

Přesně 95 let nás dělí od chvíle, kdy do Olomouce přijel na oficiální návštěvu první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Pro Olomouc, jejíž radní už na konci roku 1918 schválili přejmenování Horního náměstí po prezidentovi a v roce 1919 jej jmenovali prvním čestným občanem města, to byla obrovská sláva. Také proto město Olomouc letos k tomuto výročí chystá na sobotu 17. září vzpomínkový den Olomouc legionářská.

Legionářská Olomouc: Město si připomene návštěvu prezidenta Masaryka
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

„Před pětadevadesáti lety se jednalo o zcela výjimečný den v životě města Olomouce. Proto chceme, aby si Olomoučané mohli tuto část historie osobně připomenout, a k tomu nabízíme atraktivní formu komponovaného programu,“ zve veřejnost na sobotní akce primátor Antonín Staněk. Představení, přednášky, legionáře v uniformách, výstavu i ukázky dobových předmětů a vzácných archiválií uvidí zájemci na Horním náměstí a v prostorách radnice. Během celodenního programu budou k vidění například i dobové zbraně, ojedinělá replika obrněného vozu z I. světové války a další exkluzivní exponáty.

Začátky představení před radnicí budou vždy v 9,30, 12,30 a 14,30, diváci uvidí legionáře a členy Sokola v dobových uniformách. Komponovaný program začíná pak vždy v 10, ve 13 a v 15 hodin v zasedací místnosti primátora. Odborný výklad o historii legií poskytne náměstek primátora Pavel Urbášek. Sraz zájemců je vždy deset minut před začátkem na nádvoří radnice.

„Vzácné archivní snímky z návštěvy prezidenta Masaryka v Olomouci teď najdou zájemci také v nové kapitole našich specializovaných stránek z olomouckých archivů,“ upozorňuje primátorův náměstek Pavel Urbášek. Fotografie z příjezdu TGM do města, přivítání u radnice, slavnostní kolony u Arcibiskupského paláce či setkání s vojáky na neředínském letišti najdete ZDE.

TGM v Olomouci

Prezident Masaryk přijel do Olomouce 18. září 1921. Setkal se s představiteli města, armády, četnictva, sokolů i církve, přijal zástupce průmyslu i spolků. Masaryk zavítal na radnici, byl rovněž v Neředíně na vojenském letišti, v městském divadle a v Arcibiskupském paláci, kde přespal. Tomáš Garrigue Masaryk byl do Olomouce pozván už dříve, ovšem jeho návštěva se odkládala kvůli vážným zdravotním potížím, které jej v prvních letech po zvolení prezidentem provázely.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

10:28 Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

Zasportovat si, poměřit síly se svými vrstevníky, zabavit se – a možná i vyhrát. To všechno má přiné…