Lesy města Brna se starají o rozličný majetek, město jim aktualizovalo smlouvy

11.02.2021 15:47

Lesy města Brna dlouhodobě plní roli správce a ochránce lesů a dalšího městského majetku, jehož správou je Brno pověřilo. I nadále bude soustavná práce na zvelebování zeleně a vodních toků pokračovat. Radní schválili obnovu několika smluv, jejichž společným jmenovatelem je prodloužení odpovědnosti Lesů města Brna za správu svěřeného majetku.

Lesy města Brna se starají o rozličný majetek, město jim aktualizovalo smlouvy
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

„Zeleň je místem odpočinku a relaxace. Máme štěstí, že Brno oplývá mnoha příjemnými zákoutími, která dovolují občanům vydechnout. Město se o své lesy a další přírodní krásy stará již 555 let, díky společnosti Lesy města Brna je majetek o velikosti více než 8 200 hektarů obhospodařován profesionálně,“ uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Anketa

Chcete, aby vláda Andreje Babiše dovládla do voleb?

84%
9%
hlasovalo: 25363 lidí

Nové příkazní smlouvy mezi statutárním městem Brnem a společností Lesy města Brna obnovily ujednání starší mnohdy déle než 15 let, která se stávala pro velké množství dodatků nepřehlednými. Tento krok zpřesňuje a usnadňuje přenesenou správu městského majetku.

Společnost Lesy města Brna se stará nejen o lesní porosty, má ve správě i vodní toky, retenční nádrže, udržuje zeleň a mnoho dalšího. Mezi důležité části její činnosti patří i provoz a údržba rozhleden, rekreačních ploch a areálů. Na tato místa jsou Brňané zvyklí dlouhodobě chodit a využívat je k trávení volného času.

„Majetek Brna ve správě společnosti Lesy města Brna je opravdu rozmanitý. Najdeme mezi ním rozhledny Ostrou horku u Soběšic a Holednou, kde společnost provádí údržbu, provoz a úklid. Na Brněnské přehradě, častém místě výletů a procházek, pečuje o rekreační plochu Rakovec, Přístaviště a Sokolské koupaliště včetně jejich sociálních zařízení a velmi oblíbených venkovních veřejných grilů,“ upřesnil 1. náměstek primátorky Petr Hladík.

Lesy města Brna mají ve správě i některé vodní toky a retenční nádrže a ručí za vše, co se týká jejich obhospodařování. Jde o menší potůčky a studánky na celém území Brna, například pramen Čertík v Pisárkách, ale i větší části řeky, jako je retenční nádrž v Zamilovaném hájku, v Divišově čtvrti na Lesné nebo na Ivanovickém potoce při ulici Jahodová. Zajímavostí je umělý, částečně zatrubněný Svratecký/Pisárecký náhon, který vede kolem koupaliště Riviéra a u kterého se společnost zabývá celkovou údržbou. Náhon dříve tekl přes Staré Brno až k Dornychu, kde se vléval do Ponávky. Nyní končí za velodromem a z malé nádrže se spojuje opět se Svratkou.

(zdroj: brno.cz)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ústí nad Labem: Je za námi třetí ročník Family festivalu

7:37 Ústí nad Labem: Je za námi třetí ročník Family festivalu

Třetí ročník zábavné akce pro celou rodinu, kterou uspořádalo statutární město Ústí nad Labem, přilá…