Liberec: Blízkost radnice a kostela utvrzuje sounáležitost institucí

10.09.2016 17:36

Přátelské setkání v prostorách historické radnice, prohlídka Liberecké synagogy a společný oběd. Tak strávil litoměřický biskup Mons. Jan Baxant se zástupci vedení města čtvrteční půlden v Liberci.

Liberec: Blízkost radnice a kostela utvrzuje sounáležitost institucí
Foto: liberecky-kraj.cz
Popisek: Liberec

„Mám přirozený respekt a ctím autority v oblasti víry. Jsem rád, že jste k nám zavítal a velmi jsem se na setkání s vámi těšil,“ řekl na úvod primátor města Liberce Tibor Batthyány.

„Přiznám se, že jsem po takovém setkání s vámi toužil. Liberec jsem moc neznal, narodil jsem se v Karlových Varech, pak jsem byl v Praze a Českých Budějovicích. Ale vnímám Liberec jako takové sebevědomé město v dobrém smyslu slova, je tady univerzita, výborná nemocnice, a celkově na mne Liberec působí velmi hezky, i když je poměrně vzdálen od Litoměřic. Do Liberce tedy jezdím rád a vaše předchůdce jsem navštěvoval, proto mě těší, že jsme se mohli potkat i my,“ komentoval biskup Jan Baxant.

Tématy poklidného hovoru byly vztahy radnice s arciděkanstvím v Liberci, které je v blízkosti budovy radnice. Dále také projekt rekonstrukce morového sloupu a obnova Liebiegovy hrobky.

„Spolupráce radnice s libereckým pastorem Radkem Jurnečkou je velmi úzká, řekl bych až nadstandardní. Spolupracujeme nejen na mnoha společenských akcích a aktech, ale v poslední době spolu rozvíjíme i práci ve viditelný prospěch města,“ dodal primátor Tibor Batthyány.

„Jsem velmi rád, že vedle krásné radnice stojí kostel sv. Antonína. Chci vám vyjádřit poděkování za dobré vztahy a pozitivní stav sounáležitosti radnice a kostela. Když to někde jde dobře, tak se z toho raduju a děkuju za to,“ vyslovil litoměřický biskup Jan Baxant.

„V současné době máme podán česko-německý projekt na rekonstrukci barokního morového sloupu, který je umístěn v zahradě kostela Nalezení sv. Kříže, a budeme zároveň usilovat o jeho navrácení do původního místa, tedy na Sokolovské náměstí. Jde o známý projekt Via Sacra, jehož by se Liberec jako město tří věr, katolické, židovské a evangelické, mohl stát jedním ze zastavení,“ představil jeden z konkrétních projektů spolupráce města s katolickou církví náměstek pro školství, sociální věci, cestovní ruch a kulturu Ivan Langr.

„V blízké době také obnovíme Liebiegovu hrobku. Tomuto významnému rodu vděčí Liberec za ekonomický rozmach a kulturní rozkvět, dodnes jsou potomci rodu velkými patrioty města,“ dodal primátor Batthyány. Na závěr společně strávených chvil přítomní vzájemně vyslovili slib, že se určitě znovu v blízké době potkají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Praha 2 má nový poesiomat

19:06 Praha 2 má nový poesiomat

Návštěvníci Sadů Svatopluka Čecha na Vinohradech mají od včerejšího dne novou atrakci – hrací skříňk…