Liberec: Centrální nákup komodit pro rok 2017 uspoří devět milionů korun

23.08.2016 13:54

Od roku 2012 realizuje statutární město Liberec nákup komodit (elektřina a plyn) prostřednictvím komoditní burzy. Poslední nákup komodit byl realizován v srpnu letošního roku a komodity byly nakoupeny pro kalendářní rok 2017.

Liberec: Centrální nákup komodit pro rok 2017 uspoří devět milionů korun
Foto: liberecky-kraj.cz
Popisek: Liberec

Prostřednictvím svého Dohodce na Českomoravské komoditní burze Kladno, která je největší komoditní burzou v ČR, realizuje nákup komodit nejen pro všech svých 115 odběrných míst v rámci elektrické energie a 19 odběrných míst v rámci plynu, ale tuto komoditní poptávku zajišťuje i pro své příspěvkové organizace a společnosti.

Vzhledem k zajištění co nejvyšších dodávky komodit, a tím i zajištění co nejnižší ceny, byly osloveny i okolní města o obce s nabídkou centrálního nákupu elektřiny a plynu. Tuto možnost doposud využilo například město Hrádek nad Nisou, Jablonné v Podještědí, Rokytnice nad Jizerou atd.

„Na komoditní burze je už ze samého principu, a s ohledem na transparentnost a mnohaletou existenci burzovního trhu, zajištěn obchod za objektivně nejlepší možnou cenu na trhu v daném čase. To u jiné formy veřejné zakázky, a to ani s využitím elektronické aukce, při nejlepší vůli není možné zaručit. Veřejný zadavatel nemusí při nákupu na burze vytvářet zadávací dokumentaci k veřejné zakázce, celý proces probíhá jednoduše a oproti běžnému postupu ve zkrácených lhůtách v rámci burzovních pravidel a uzancí, de facto jen vyplněním parametrů a podmínek poptávky zadavatele do standardizovaných formulářů,“ uvádí náměstek primátora pro technickou správu majetku města Tomáš Kysela.

V této formě nákupu bude město pokračovat i v dalších letech

V roce 2016 bylo v rámci centrální poptávky statutárního města Liberec a spol. obchodováno cca 17 067 MWh el. energie a 20 848 MWh zemního plynu. V rámci těchto objemů bylo dosaženo následujících cenových hladin: ELEKTŘINA nízké napětí 728 Kč/MWh, ELEKTŘINA vysoké napětí 788 Kč/MWh, PLYN maloodběr 443 Kč/MWh a PLYN velkoodběr 438 Kč/MWh. Veškeré náklady jsou vztaženy k obchodovatelné části ceny. K výpočtu celkových nákladů za MWh je nutné připočíst regulovanou složku cenu, kterou určuje energetický regulační úřad. Oproti loňskému roku došlo k úspoře nákladů na nákup elektrické energie ve výši 15 %, a u plynu došlo dokonce k úspoře 24 %. Celkové úspory v roce 2017 jsou předběžně vypočítány přibližně 9,1 mil. Kč.

Vzhledem ke kladným zkušenostëm statutárního města Liberec s nákupem energií prostřednictvím komoditní burzy hodlá město v této formě realizace nákupu komodit pokračovat i v dalších letech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…