Liberec: Dobrovolní hasiči z Krásné Studánky soutěžili s partnerskými městy

25.10.2016 18:30

Za účelem seznámení se s prací jiných a vyzkoušení si spolupráce se zahraničními kolegy se v sobotu v Krásné Studánce konaly Hry bez hranic. Ty bořily jazykové bariéry a přinesly celou řadu konkrétních zkušeností.

Liberec: Dobrovolní hasiči z Krásné Studánky soutěžili s partnerskými městy
Foto: liberecky-kraj.cz
Popisek: Liberec

„Na rozdíl od malých měst a obcí, kde jsou sbory dobrovolných hasičů přirozeným centrem dění, bývají ve městě opomíjeny, proto jsem moc rád, že tady sbory dobrovolných hasičů máme a je mojí povinností, jako vrchního velitele, se o ně postarat,“ komentuje primátor města Liberce Tibor Batthyány.

Do česko-německého projektu „4 města zachraňují přes hranice“ patří krásnostudánečtí hasiči z Liberce, Hrádku nad Nisou, německého Herrnhutu – Berthelsdorfu a ze Žitavy. Společně prověřili práci formou simulovaného požáru a speciálního výcviku nosičů dýchací techniky v podzemních prostorách krytu Lucemburská. A tak za nulové viditelnosti vyhledávali osoby a tlakové nádoby v neznámých prostorách. Úkol zvládli s přehledem a bez potíží.

„Statutární město Liberec, zastoupené Jednotkou sboru dobrovolných hasičů Krásná Studánka, získá díky projektu novou hasičskou zbrojnici v Krásné Studánce, rychlý zásahový vůz, speciální dopravní automobil a přívěs se člunem pro práci na vodě. Součástí projektu je i třídenní společné setkání mladých hasičů všech partnerských měst, které se uskuteční na jaře příštího roku,“ uvedl Tibor Batthyány.

Program pokračoval u hasičské zbrojnice v Krásné Studánce. Během odpoledne probíhaly hry „4 bez hranic“, ve kterých hasičské jednotky partnerských měst prověřily své dovednosti v různých hasičských disciplínách.

„Je lepší, když cvičí a pracují s mládeží, než když musí absolvovat ostrý výjezd. Jsem rád, když budou muset naostro vyjíždět co nejméně a když už vyjíždějí, tak aby měli adekvátní a odpovídající techniku,“  dodal primátor Tibor Batthyány.

Statutárního město Liberec je lead partnerem projektu „4 města zachraňují přes hranice“. Projekt je spolufinancován 85 % z Programu spolupráce Česká republika – Svobodný stát Sasko 2014-2020 a 5 % ze státního rozpočtu České republiky (čeští partneři). Zbylé výdaje hradí každý partner ze svého rozpočtu. Celková výše dotace z EU činí 2 304 436,04 EUR. Více o projektu.

Fotogalerie ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

13:05 Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

Plast je celosvětově nejvíce využívaný obalový materiál, stejně tak tvoří největší podíl tříděného o…