Liberec: Dva nové přechody pro chodce vybuduje město na podzim

22.09.2017 7:34

Na jaře schválila rada města, v souladu s investičním plánem roku 2017, zadávací řízení „Zvýšení bezpečnosti dopravy v Liberci - 7 lokalit“ a první vlna realizací začne v podzimních měsících. Stavební úpravy za účelem zvýšení bezpečnosti chodců odstartuje přechod pro chodce u Dětského dopravního hřiště na ulici Zhořelecká a na křižovatce ulic Zhořelecká x Krajinská x Ostřížová.

Liberec: Dva nové přechody pro chodce vybuduje město na podzim
Foto: liberecky-kraj.cz
Popisek: Liberec

Akce se uskuteční z valné většiny díky dotacím z Evropské unie v návaznosti na Integrovaný regionální operační program. Celková investice do projektu zvýšení bezpečnosti v sedmi libereckých lokalitách přesahuje 36 milionů korun.

„Lokality zamýšlených úprav byly vybírány s ohledem na sčítání dopravy 2010. Například ulice Zhořelecká vykazovala již tehdy průjezd 8 tisíc vozidel za 24 hodin. Důležitým faktorem je okolní občanská vybavenost a kdo vlastně bude přechod využívat. Blízkost Jedličkova ústavu, pensionu seniorů, Dětského dopravního hřiště a fotbalového stadionu vybízí ke stavbě bezpečného přechodu,“ uvádí k situaci David Novotný, vedoucí odboru správy veřejného majetku Magistrátu města Liberce.

Dotčené komunikace zaznamenají úpravy v celkové délce 182 m, a to formou rozšíření chodníků, vysazení nástupních ploch z chodníku na přechod kvůli větší viditelnosti, zábradlí nebo nasvícení přechodů. Akce proběhne podle vyhlášky o bezbariérovém užívání staveb a přispěje k bezpečnému pohybu osob s omezenou schopností pohybu a orientace.

„Naši klienti se v současné době obtížně dostávají na zastávky autobusů do centra města, protože musí přejít frekventovanou silnici. Na vše totiž potřebují více prostoru i času, určitě nám nové přechody usnadní přístup a celkově budou pro spádovou oblast přínosem pro všechny,“ dodává ředitel Jedličkova ústavu Vladimír Ptáček.

Stejně se ke stavebním plánům města Liberce staví FC Slovan. „Počet fanoušků na zápasech se někdy vyšplhá až k deseti tisícům, jako třeba se Spartou. Bezpečnosti se samozřejmě věnujeme v rámci stadionu i okolí. Proto vítáme, že pro naše fandy bude bezpečná i cesta za sportem,“ uvádí Lukáš Váňa ze Slovanu.

Mezi další místa, kterých se řízení bude týkat, patří ulice Horská, Žižkovo náměstí, Kubelíkova, Uralská, Průmyslová, Husova - Hrubínova – Svobody, Kunratická, Horákové - Čechova - U Potůčku. K posunu termínu realizace těchto lokalit dochází s ohledem na odřeknutí zhotovitelů z důvodu jejich nedostačující pracovní kapacity.

„Stavební úpravy komunikací vždy doprovází dočasná omezení provozu i komfortu pěších. Naši spoluobčané jsou někdy rozladěni, proto bychom rádi o těchto omezeních, pokud jsou v naší kompetenci, v předstihu a dostatečně informovali. Většina rozkopaných libereckých ulic tohoto léta totiž nebyla v gesci magistrátu města, přesto věřím, že určité obstrukce dopravy nakonec všem přinesou užitek a hlavně bezpečný provoz,“ vysvětluje náměstek primátora pro technickou správu majetku městaTomáš Kysela.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: Obnovené Kino Čas opět vítá diváky

7:17 Karlovy Vary: Obnovené Kino Čas opět vítá diváky

V uplynulých měsících prošlo kino čas zevrubnou obnovou, největší za posledních 20 let. Kinosál s no…