Liberec: Jaro proběhne ve znamení pohybu libereckých soch, lampy Edison i Koček

28.02.2015 21:19

Na nová místa v Liberci, než jim dosud patřila, poputují v jarních měsících socha Edison i oblíbené sousoší Kočky. Lampa Edison bude přemístěna z nenápadného plácku mezi nákupním centrem Plaza a náměstím Dr. Edvarda Beneše někam, kde bude víc vidět. Kočky se už před radnici nevrátí.

Liberec: Jaro proběhne ve znamení pohybu libereckých soch, lampy Edison i Koček
Foto: liberec.cz
Popisek: Detail liberecké radnice při západu slunce

Jak uvedla Jitka Mrázková, ředitelka společnosti Spacium, které už řadu let oživuje plastikami veřejný prostor v Liberci, vhodné místo pro Edisona teprve Spacium hledá. S vytipováním všech možností pomůže společnosti osobně také autor této kubistické pouliční lampy, sochař a výtvarník Jaroslav Róna.

„Jedním z míst, kde by se nám Edison líbil, je rekonstruovaná Kostelní ulice. Tam by se socha lampy hezky vyjímala, ovšem ještě nevíme, jestli by tomu nebránil nějaký technický problém, například sítě v zemi. O všech možnostech ještě samozřejmě budeme jednat s městem,“ řekla Jitka Mrázková. Lampa Edison zdobí dvorek u Plazy, který spojuje nákupní centrum s hlavním libereckým náměstím, od listopadu 2009.

Sousoší Kočky od sochařky Martiny Niubo je nyní uloženo ve skladu Technických služeb města Liberce. Během května nebo června jej autorka zrenovuje. Kočky projasní nový nátěr a budou opravena i drobná poškození, aby si při lezení po nich malé děti neublížily. Jak prozradila Jitka Mrázková, sochy poškodili neznámí vandalové také například tím, že do nich zatloukli hřebíky.

„Protože na místo před radnicí, kde dříve sousoší stálo, přijde časem nová socha, kočky chceme postavit jinam. Vhodné místo v centru města pro ni teď hledáme. Nabízí se například plácek u vodotrysků před Plazou,“ uvedla. Sochy tří koček v nadživotní velikosti jsou vytvořeny ze sklobetonu. Před radnicí byly instalovány v září 2010.

Společnost Spacium, o. p. s., byla založena v roce 2001. S podporou města Liberce se zaměřuje na obohacení, oživení a kultivaci veřejných městských prostranství. Výsledkem by mělo být město, žijící nejen lidmi, ale i zajímavými artefakty. Spolupracuje přitom s předními českými sochaři.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: liberec.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

19:06 Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

Autobusy MHD v Mladé Boleslavi budou v blízké budoucnosti také napojeny na řídicí dopravní systémy. …