Liberec: Na radnici besedovali o změnách ve výplatě sociálních dávek

21.04.2012 18:54

Jaké změny ve výplatě sociálních dávek přinesla sociální reforma, se dozvěděli zájemci, kteří přišli ve středu 18. dubna na besedu na libereckou radnici.

Liberec: Na radnici besedovali o změnách ve výplatě sociálních dávek
Foto: liberec.cz
Popisek: Detail liberecké radnice při západu slunce

Setkání s odborníky připravilo Komunitní středisko Kontakt ve spolupráci se Statutárním městem Liberec, za účasti primátorky Martiny Rosenbergové. Zájem projevily zhruba dvě desítky lidí, zejména senioři.

Sociální reforma, která vešla v platnost 1. ledna letošního roku, přináší celou řadu novinek. Nově žádají lidé o sociální dávku (např. dávky v nezaměstnanosti, dávky státní sociální podpory, dávky pomoci v hmotné nouzi, dávky osobám zdravotně postiženým, příspěvek na péči) pouze na jednom místě, a sice na úřadu práce.

Účastníci besedy se od Martiny Hendrychové a Evy Chlupáčové z Odboru sociální péče libereckého magistrátu dozvěděli, že v Liberci se mohou obracet se svou žádostí na dvě pracoviště. Dávky státní sociální podpory a dávky pomoci v hmotné nouzi si lidé vyřídí na Úřadu práce v Liberci v ulici Dr. Milady Horákové. Ten dávky také přiznává a vyplácí. Příspěvek na péči a dávky pro zdravotně postižené zase zajišťuje detašované pracoviště úřadu práce, které sídlí v budově Uranu na třídě 1. Máje.

Další letošní novinkou je příspěvek na mobilitu pro osoby zdravotně postižené a důchodce. Tato nová dávka nahrazuje příspěvek na individuální dopravu a příspěvek na provoz motorového vozidla. Zásadní změnou je také navýšení životního minima, to vzrostlo z 3 126 na 3 410 korun, částka existenčního minima se zvedla z 2 020 na 2 200 korun.

Během besedy zaznělo několik dotazů. Často se lidé ptali, zda existuje samostatná dávka na nákladné dietní stravování, například u diabetiků. „Taková však neexistuje. Lze ale u lidí s předepsanou dietou zvýšit příspěvek na živobytí,“ vysvětlila Eva Chlupáčová. Zajímavý byl i dotaz, jak je to s příspěvky na úhradu regulačních poplatků ve zdravotnictví. „Od veškerých regulačních poplatků jsou osvobozeny osoby, které pobírají dávku pomoci v hmotné nouzi,“ odpověděla Chlupáčová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: liberec.cz

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Souhrnnou rozpočtovou rezervu města posílí 231 milionů korun

10:29 Hradec Králové: Souhrnnou rozpočtovou rezervu města posílí 231 milionů korun

Z loňského finančního vypořádání rozpočtu města má Hradec Králové přebytek volných zdrojů více než 2…