Liberec: Primátor přijal velvyslankyni Velké Británie

04.12.2017 11:30

Vzácnou návštěvu přivítal v úterý 28. listopadu v prostorách historické radnice primátor Tibor Batthyány. Do Liberce totiž zavítala velvyslankyně Velké Británie v České republice J. E. Jan Thompson. Během krátké zdvořilostní návštěvy přišla řeč nejen na témata týkající se Liberce, ale i na staré automobily.

Liberec: Primátor přijal velvyslankyni Velké Británie
Foto: liberecky-kraj.cz
Popisek: Liberec

„Děkuji panu primátorovi za přivítání v této nádherné budově. Letos jsem si dala za cíl, že navštívím všechny kraje České republiky a Liberec jsem si nechala nakonec,“ uvedla na začátku setkání velvyslankyně J. E. Jan Thompson, která před svou diplomatickou dráhou působila v Radě bezpečnosti OSN a zabývala se konflikty na Balkáně, v Afghánistánu a v Lybii.

Primátor Tibor Batthyány hned v úvodu zavedl řeč na téma historických automobilů. „Nemohlo mi uniknout, že nás spojuje společná láska ke starým autům. Vím, že máte krásné embéčko a musím říci, že i já se teď poohlížím po zachovalém kusu legendární tisícovky nebo škodovky 110 R. Těší mě to o to víc, že Velká Británie byla v dobách socialismu jednou z mála exportních míst pro československé škodovky, a přestože to byl pro Brity takový low-end, tak se šodovkám v Británii dařilo,“ připomněl primátor.

Velvyslankyně na to zareagovala tím, že cestou do Liberce navštívila mladoboleslavskou Škodu Auto, kde se sešla s jejími představiteli a prohlédla si i výrobní linku. „Byl to pro mě úžasný a vzrušující zážitek,“ poznamenala J. E. Jan Thompson.

Britská velvyslankyně se pak zajímala například o to, s jakými problémy se Liberec potýká, jak je na tom krajské město se zaměstnaností a jaký v Liberci panuje cestovní ruch. „Samozřejmě se potýkáme s určitými problémy, ale nemohu říci, že by některé z nich byly vyloženě extrémní. Město je na tom v současné době poměrně dobře, což je dáno i tím, že české ekonomice se daří a je na vzestupu, a to se pozitivně odráží i ve městech. Aktuálně nás například čeká zásadní zasedání zastupitelstva města, které bude rozhodovat o případném pronájmu Ski areálu Ještěd soukromému investorovi. Ten by měl z prodělečného areálu vybudovat prestižní lyžařské středisko, což by samozřejmě pozitivně ovlivnilo cestovní ruch. Na ten si ale rozhodně nemůžeme stěžovat, Liberec je bezesporu vyhledávaným místem českých i zahraničních turistů a zájem o naše město stále stoupá,“ konstatoval primátor.

Na otázku, jak je město finančně podporováno vládou, primátor odpověděl: „Podpora od vlády by vždy mohla být větší, ale nemůžeme se spoléhat na ostatní. Značnou finanční injekci by potřeboval například 40 let starý liberecký plavecký bazén, který je druhým nejnavštěvovanějším bazénem v České republice a na jeho opravu bude potřeba 300 milionů korun, což je pro město hodně. Ale pokud finanční pomoc nedostaneme, budeme si muset poradit sami,“ uzavřel primátor.

Velvyslankyně Velké Británie se pak na závěr setkání zapsala do kroniky města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

spalovací motory

Kéž by se vám podařilo zrušit zákaz spalovacích motorů, ale upřímně, věříte tomu, že se vám to podaří? Jak toho chcete docílit? Zatím to nevypadá, že by EU chtěla zákaz zrušit. Nejsou to z vaší strany jen plané sliby před volbami?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: Obnovené Kino Čas opět vítá diváky

7:17 Karlovy Vary: Obnovené Kino Čas opět vítá diváky

V uplynulých měsících prošlo kino čas zevrubnou obnovou, největší za posledních 20 let. Kinosál s no…