Liberec: Příprava památkové zóny v Liebiegově městečku bude potřebovat více času

18.06.2017 16:29

Zájemci o památky, historii Liberce, ale převážně místní obyvatelé a vlastníci nemovitostí přišli ve středu 14. června na náměstí Pod Branou, aby se seznámili se záměrem města na vyhlášení Liebiegova městečka a Domoviny městskou památkovou zónou. Z diskuse vyplynulo zejména to, že je třeba dát přípravě budoucí památkové zóny více času.

Liberec: Příprava památkové zóny v Liebiegově městečku bude potřebovat více času
Foto: liberecky-kraj.cz
Popisek: Liberec

„Veřejné projednání návrhu nové památkové zóny ukázalo, že její přípravě musíme dát větší čas a zejména jí musí předcházet aktivnější přístup města a památkářů k této lokalitě a problémům jejích obyvatel. Všichni účastníci se shodují na tom, že Liebiegovo městečko je unikátní část města, kterou má cenu chránit, je ale potřeba najít takové cesty, které skutečně povedou k cíli a nepovedou jen k další byrokracii či jednostranným nárokům na majitele místních nemovitostí,“ uvedl náměstek primátora pro ekonomiku, strategický rozvoj a dotace Jan Korytář.

Na místě účastníci akce vyplňovali anketní lístky a diskutovali jak s náměstkem Janem Korytářem a se zástupci projektového týmu, tak i s pracovníky Národního památkového ústavu v Liberci. Možnost vyjádřit se využily asi čtyři desítky lidí. Přímo na místě padlo také několik návrhů na to, co by město mělo samo udělat ještě předtím, než případně návrh na vyhlášení památkové zóny podá. Patří mezi ně jak zpracování „manuálu“ pro vlastníky nemovitostí, který jim poradí, jak postupovat při opravách jejich objektů, tak, aby byla zachována jejich kulturně-historická hodnota, tak dotační fond města, který by mohl podpořit obnovu vybraných prvků a objektů v této lokalitě.

„Místní obyvatelé zcela oprávněně poukázali na to, že pokud chce město vyhlašovat novou památkovou zónu, mělo by si nejprve „zamést před vlastním prahem“. Musel jsem uznat, že je to pravda a že musíme sami začít s úpravami městských pozemků nebo opravou opěrných zdí, které jsou v dezolátním stavu. Pro lepší komunikaci jsem místním nabídl také možnost založení takzvaného osadního výboru, který by pro město mohl být partnerem pro řešení některých problémů v této lokalitě. Myšlenku vytvoření nové památkové zóny zcela neopouštíme, ale budeme se muset nejdříve věnovat konkrétním problémům, které obyvatele této části města pálí,“ dodal Jan Korytář.

Návrh dalšího postupu nyní zpracuje Odbor strategického rozvoje a dotací MML, který jej předloží ke schválení radě města.

Představení záměru prohlášení Liebigova městečka památkovou zónou přímo v místě považuje za dobré řešení liberecká zastupitelka Květa Vinklátová. „Zúčastnila jsem se a i když byla atmosféra sem tam napjatá, je to pochopitelné s ohledem na fakt, že prohlášení zasáhne majitelům nemovitostí do jejich vlastnických práv. Je třeba slyšet názory místních, vysvětlovat výhody i omezení, věcně se bavit o obavách i námětech. A to se stalo. Jak ze strany města, zástupců Národního památkového ústavu, tak i ze strany místních majitelů nemovitostí. Určitě to nebylo poslední jednání a věřím, že na dalších se bude postupně pohled města i místních obyvatel sbližovat,“  řekla Květa Vinklátová. Fotogalerie ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

16:14 Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

Duševní zdraví a osobní rozvoj mladé generace podporují nově otevřené tzv. terapeutické a seberozvoj…