Liberec: Radnice na Dnech Grafických informačních systémů představila pocitovou mapu a 3D model

20.11.2016 7:35

Za účasti náměstkyně primátora Karolíny Hrbkové byly v pondělí 14. listopadu v prostorách budovy G Technické univerzity v Liberci zahájeny šestnácté Dny GIS, na kterých si veřejnost mohla během tří dnů rozšířit obzory o geografickém informačním systému. Návštěvníci se s ním seznámili na jedenácti interaktivních stanovištích, posterech či formou zajímavých přednášek. K vidění a prozkoumání byly mapy digitální, dotykové, trojrozměrné, ale třeba i pocitové.

Liberec: Radnice na Dnech Grafických informačních systémů představila pocitovou mapu a 3D model
Foto: liberecky-kraj.cz
Popisek: Liberec

Liberecký magistrát letos představil veřejnosti na dvou stanovištích 3D model terénu a takzvanou pocitovou mapu. Na model, který představoval obec Oldřichov v Hájích, projektor promítal různá data z databáze oddělení UAP a GIS. Pracovníci oddělení se snažili žákům a studentům vysvětlit, jak je důležité mít velké množství dat a informací o území a jakým způsobem se data využívají v územním plánování. Jedním z praktických úkolů bylo přiřazení profilů terénu k vyznačeným trasám na 3D modelu.

Na druhém stanovišti Odbor strategického rozvoje a dotací prezentoval svou novinku - pocitovou mapu Liberce. Návštěvníci se pomocí tabletu, ale i zapícháváním špendlíků do mapy, snažili vyjádřit, kam chodí v Liberci sportovat, kde se cítí dobře, nebo naopak kde v Liberci vnímají nebezpečí. Výsledky, tedy nasbírané pocity a komentáře, budou vyjadřovat pozitiva i negativa našeho města a budou zahrnuty do dlouhodobě připravovaných projektů a plánovaných změn.

Dopolední program Dnů GIS byl tradičně věnován žákům a studentům základních a středních škol. Na stanovištích si vyzkoušeli rozmanité aktivity - práci operačního střediska hasičů, poznávání a určování filmových míst v Libereckém kraji, práci se starými mapami, poznávání přírodních zajímavých geologických míst a i řešení praktických úloh na zmíněném 3D modelu. Nechyběla ani procházka po šlapací mapě.

Zaujaly také přednášky. Ta úterní patřila historickým mapám Liberecka. Badatel Ivan Rous ze Severočeského muzea, mimo jiné autor několika map představujících Liberecký industriál, ještědské podzemí, důlní činnost v Jizerských horách, Liberec roku 1945 a dalších, představil, jak takové mapy tvoří a na co všechno při jejich tvorbě naráží.

Celá akce je výjimečná tím, že se jako jediná v republice a možná i ve světě koná po dobu tří dnů a díky tomu je známá po celém světě. Na ostatních místech se GIS Day koná pouze v jeden den. Dny GIS v Liberci letos navštívilo až osm stovek návštěvníků, kteří měli možnost projít jedenáct stanovišť a na každém z nich plnit zajímavé úlohy spojené s geografií. Součástí akce byla také výstava z výtvarné soutěže pro žáky ZŠ a studenty SŠ a VŠ s tématem „A Země se otevřela“ a vyhlášení výsledků soutěže. Jednou z cen byla prohlídka liberecké radnice a podzemí města.

Na Dnech GIS spolupracují partneři z Technické univerzity v Liberci, Libereckého kraje, Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje, Gymnázia F. X. Šaldy v Liberci, statutárního města Liberec (oddělení UAP a GIS) a dalších partnerských organizací. Fotogalerie ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…