Liberec: Rekonstrukce MŠ Beruška potrvá půl roku

24.07.2017 7:35

Město chce v rámci integrovaného projektu IPRÚ kompletně zrekonstruovat MŠ Beruška a výrazně navýšit její kapacitu. Ze strany města to bude další významný krok k navýšení kapacit mateřinek a k přijímání dětí mladších tří let.

Liberec: Rekonstrukce MŠ Beruška potrvá půl roku
Foto: liberecky-kraj.cz
Popisek: Liberec

Liberečtí radní již schválili vypsání výběrového řízení na dodavatele stavebních prací formou zjednodušeného podlimitního řízení s předpokládanou hodnotou 37,432.000 Kč bez DPH a návrh výzvy k podání nabídky a zadávací dokumentace. Samotná rekonstrukce by měla trvat od září 2017 do února 2018.

„Celou akci připravují ve vzájemné spolupráci odbor strategického rozvoje a dotací, odbor školství a humanitní a odbor majetkové správy. Rekonstrukce totiž mimo jiné znamená dočasné stěhování školky do jiných zařízení,“ konstatoval náměstek primátora pro technickou správu majetku Tomáš Kysela s tím, že po dobu uzavření MŠ Beruška najdou malí předškoláci útočiště v bývalé MŠ Věkova, MŠ Motýlek a ZŠ na nám. Míru. Rezervu pro případ nouze poskytne MŠ Kytička.

V rámci kompletní rekonstrukce mateřské školy dojde k úpravě vnitřních dispozic školy, aby pobytové místnosti pro děti byly větší. Součástí rekonstrukce bude i vybudování komunikačních krčků mezi jednotlivými budovami, rekonstrukce kuchyně a zajištění bezbariérovosti. Kapacita školy v rámci projektu IPRÚ „Navýšení kapacit MŠ Beruška“ naroste o 21 dětí. Vznikne tak 6 oddělení, z toho jedno pro děti ve věku od 2 do 3 let o kapacitě 16 míst. Ve zbylých 5 odděleních bude navýšena kapacita ze stávajících 27 na 28 míst, tedy v každém oddělení o 1 dítě. Město ale v rámci neuznatelných nákladů projektu dočasně navýší kapacitu mateřské školy ještě o dalších 9 míst, což mu umožňuje stanovisko Krajské hygienické stanice v Liberci. Oddělení pro děti ve věku od 2 do 3 let tak bude moci pojmout až 25 dětí. Bude to ale jen dočasné řešení, protože v roce 2020 nabyde účinnosti vyhláška o předškolním vzdělávání, která v oddělení pro dvou až tříleté děti udává maximální kapacitu 16 míst (proto i projekt IPRÚ počítá právě se 16 místy).

Předpokládané náklady projektu činí 51 milionů Kč včetně DPH. Z toho 42,5 milionu pokryje dotace z IROP, dalších 2,5 milionu státní dotace a zbylých 5 milionů zaplatí město. Předpokládané celkové neuznatelné výdaje projektu jsou 566 tisíc Kč bez DPH. „Začínají se rozebíhat první investiční akce v rámci IPRÚ, město tak získá stovky milionů na svůj rozvoj. Od přípravy strategie až po konkrétních žádosti o dotace tak uběhly tři roky, jedná se o časově náročné akce, ale v příštím roce již budeme moci konečně začít sklízet ,první ovoce‘,“ uvedl náměstek Jan Korytář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…