Liberec: Snídaně národů již popáté bořila mezilidské bariéry

21.06.2014 9:28

Na Zemi není cizinců - každý je odněkud. S tímto mottem se v Liberci už popáté uskutečnila Snídaně národů, jejímž dějištěm byla v pátek 20. června zasedací místnost č. 11 v budově historické radnice. Akci spoluzahájil náměstek primátorky Kamil Jan Svoboda.

Liberec: Snídaně národů již popáté bořila mezilidské bariéry
Foto: liberec.cz
Popisek: Detail liberecké radnice při západu slunce

Jen málokdy je na jednom místě k vidění tolik různých národností pospolu, jako tomu bylo v pátek 20. června na liberecké radnici. Zasedací místnost č. 11, kde pravidelně probíhají jednání zastupitelů, se stala dějištěm již tradičního mezinárodního setkání Snídaně národů, kterou již pátým rokem pořádala příspěvková organizace Komunitní středisko Kontakt (KSK) Liberec ve spolupráci s krajským Centrem na podporu integrace cizinců.

A protože šlo o neformální snídani, prezentovali se zástupci různých národů mj. skrze své typické pokrmy, které mohl ochutnat každý, kdo dorazil. „Snídani jsme jako hostitelé samozřejmě připravili i my, a to typickou českou. Ostatní rovněž nachystali své národní pochoutky, například Arméni medovník,“ konstatovala koordinátorka pro integrační politiku, národnostní menšiny a seniory KSK Marie Matějíčková.

Tradiční setkání cizinců žijících v Liberci a zástupců organizací, které se starají o jejich integraci, se ale zdaleka netočilo jen kolem jídla. Komunitní středisko Kontakt totiž v duchu minulých ročníků přichystalo i ukázku tradičního českého folkloru, tentokrát prezentovaného souborem Jablůňka ze ZŠ a ZUŠ Jabloňová v Liberci.

Podle náměstka primátorky pro školství, kulturu a sociální věci Kamila Jana Svobody, jenž se v úvodu neformální snídaně podílel na slavnostním zahájení, je Snídaně národů přínosným zvykem, který stmeluje lidi z různých koutů světa dohromady. „Mezi naší společností a zástupci jiných národů, kteří žijí v našem městě, je stále mnoho bariér, a právě díky podobným akcím se je postupně daří odbourávat," konstatoval náměstek primátorky.

První Snídaně národů se v krajském městě konala v roce 2010, a to s jasným cílem. „Jde především o hledání cest, jak navázat kontakt a spolupracovat s menšinovými komunitami. Zjistit, jak se jim tu žije, jaké je trápí problémy a pomoci jim, aby se u nás cítili lépe," připomněl ředitel Komunitního střediska Kontakt Liberec Michael Dufek, který ocenil, že se lidé v pátek znovu nenechali odradit počasím, jenž organizátorům jako již tradičně nepřálo. Původně se totiž akce měla konat na nádvoří radnice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: liberec.cz

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Za odpad dosud zaplatilo 35 procent Přerovanů. Ostatní mají čas do konce června

16:31 Přerov: Za odpad dosud zaplatilo 35 procent Přerovanů. Ostatní mají čas do konce června

Posledních sedm týdnů mají Přerované na to, aby zaplatili poplatek za odpad, který pro letošní rok č…