Liberec: U přehrady jsou nové vstupy do vody

23.06.2016 20:40

Město Liberec v současné době dokončilo instalaci dvou kovových schodišť, která usnadní návštěvníkům tzv. „Plovárny“ vstup z pláže do liberecké přehrady.

Liberec: U přehrady jsou nové vstupy do vody
Foto: liberecky-kraj.cz
Popisek: Liberec

Je to jeden z prvních kroků, které Odbor ekologie a veřejného prostoru připravuje a které přispějí k zajištění vyššího komfortu návštěvníků liberecké přehrady.

V těchto místech byly do této doby vstupy do vody řešeny pouze prostřednictvím provizorních kamenných stupňů v pobřežní zdi, které však již byly rozvalené a nefunkční. Pro nápravu aktuálního stavu proběhlo na Povodí Labe, s. p., jednání o umístění schodišť k opětovnému zajištění vstupů do vody.

„Bylo nutné schody vyřešit tak, aby byly variabilní a rozebíratelné, a to zejména z důvodu plánované celkové opravy přehrady, kterou plánuje Povodí Labe v příštích letech. Proto jsme zvolili kovové pozinkované schodiště, se zvýšenou odolností vůči vlhkosti, s protiskluzovým povrchem a zábradlím po obou stranách. Cílem bylo zajistit i lepší bezpečnost návštěvníků," popisuje Karolína Hrbková, náměstkyně primátora pro územní plánování, veřejnou zeleň a životní prostředí.

Dalším bodem vedoucím ke zlepšení vzhledu okolí přehrady bude umístění tří pevných mol, která budou situována mimo pobřežní zeď, tedy směrem k Bílému mlýnu, a rozšíří tak pobytovou plochu pro návštěvníky přehrady.

V oblasti zeleně se připravuje regenerace malého parčíku za Plovárnou. Jedná se o pozemek, kde dojde k ošetření, kácení nebo stabilizaci stromů, úpravě nezpevněné cesty, instalaci nového mobiliáře a založení či ošetření keřových skupin. Tyto úpravy budou pokračovat na městských pozemcích ve směru do ulice Pekárkova. Na ošetření vegetačních prvků se pokusí město Liberec získat peníze z dotací.

„Protože město vlastní jen minimum pozemků přímo navazujících nebo sousedících s vodní plochou, je nezbytné všechny případné investiční záměry průběžně projednávat se zástupci Povodí Labe, jako majitelem Liberecké přehrady a většiny pozemků v okolí, kteří náměty posoudí z hlediska vodohospodářského. Bez nalezení kompromisu a hledání přijatelného řešení pro obě strany nemá jakákoli investice šanci na zdárné dokončení, " dodádá náměstkyně Hrbková.

Velká pozornost bude věnována i starému náhonu, nad nímž se nachází promenádní cesta podél přehrady. Náhon začíná u ulice Zvolenská a pokračuje podél pravého břehu až k ulici Pod klášterem. Jeho část prochází hrází Liberecké přehrady a dále pokračuje k Liebiegově vile. V současné době si Odbor ekologie a veřejného prostoru nechal zpracovat průzkum předmětného náhonu s tím, že budou zvažovány různé varianty řešení tak, aby mohlo být přistoupeno i k opravě „promenádní“ cesty nebo k umístění doprovodného veřejného osvětlení. Bez vyřešení otázky náhonu nelze postupovat dále. Navíc je nutné počítat i s protipovodňovou funkcí přehrady, neboť v době mimořádné situace se může celý prostor ocitnout pod vodou. Při procházce podél přehrady si ostatně sami můžete v lese všimnout malých patníků, které označují maximální zátopu – výšku hladiny při povodni. Při přípravě budoucích úprav je tudíž nezbytné počítat i s tímto.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…