Liberec: Žadatelé o dotace z městských fondů už definitivně vědí, nakolik byli úspěšní

29.03.2014 19:37

Dotace z celkem šesti účelových městských fondů jsou definitivně k dispozici úspěšným žadatelům.

Liberec: Žadatelé o dotace z městských fondů už definitivně vědí, nakolik byli úspěšní
Foto: liberec.cz
Popisek: Detail liberecké radnice při západu slunce

Konkrétní rozdělení dotací, které navrhly jednotlivé správní rady fondů, a v minulém týdnu odsouhlasila rada města, nyní schválili i liberečtí zastupitelé. Nejvyšší částka poputuje na podporu sportu, v jehož fondu je letos na základě rozhodnutí zastupitelstva k dispozici 10,000.000 Kč.

V aktuálním 1. kole 2014 doporučila Správní rada Sportovního fondu rozdělit z rozpočtu města na veřejné jednorázové, náborové a propagační akce pořádané na území Liberce v dubnu a květnu letošního roku částku v celkové výši 1,387.820 Kč. Do konce uzávěrky bylo na odbor sportu a cestovního ruchu doručeno celkem 84 žádostí, z nichž jich Správní rada sportovního fondu doporučila podpořit 67. Po projednání v radě města byl návrh na přidělení dotací předložen k projednání v zastupitelstvu. Zastupitelé nesouhlasili se všemi doporučeními správní rady, takže nepodpořili předložení materiálu jako celku a o některých žádostech hlasovali samostatně. Čtyři žádosti doporučené správní radou zastupitelé svým rozhodnutím vyřadili. Nepodpořili například žádost Tělovýchovné jednoty Bílí Tygři Liberec (hokej mládeže) na pořádání Náborového turnaje školiček pro sezonu 2014/2015 ve výši 53.000 Kč. Konečný verdikt ze zastupitelstva zní rozdělit v 1. kole 1,269.820 Kč. Nerozdělené finance z 1. kola se vrátí do Sportovního fondu a budou rozděleny v dalších kolech.

Nejvyšší finanční podporu v tomto období získá vítěz české basketbalové ligy mládeže do 14 let - basketbalový klub Kondoři Liberec o.s. Dotaci dostane na pořádání Mistrovství ČR v basketbalu mládeže do 14 let, které pořádá v liberecké Tipsport areně o víkendu 3. - 6. dubna 2014. Jde o propagační akci, která má kromě zajištění kvalitního zázemí pro celorepublikový šampionát také zvýšit zájem liberecké mládeže o basketbal. Klub dotaci využije zejména na víkendový pronájem Tipsport areny a haly Kort, což by bez příspěvku města bylo zcela mimo možnosti pořadatele. Pořadatel zároveň zve děti a mládež k podpoře libereckých basketbalistů, takže vstup do Tipsport areny bude na turnaj a doprovodný program zdarma.

„Další kolo dotací ze Sportovního fondu bude vypsáno na přelomu dubna a května. Výzva bude vypsána na akce pořádané od června do září 2014, a to na údržbu a opravy sportovních objektů, pravidelnou činnost dětí a mládeže a další podporu sportu dle usnesení zastupitelstva města,“ uvedl Jiří Rutkovský, náměstek primátorky pro územní plánování, rozvoj města a dotace.

Z Kulturního fondu poputuje v 1. kole roku 2014 na konta úspěšných žadatelů celkem 344.500 Kč. Správní rada posuzovala 40 žádostí s požadavky na dotace ve výši 1,329.951 Kč, přičemž v 10 případech žádnou dotaci nenavrhla. Z úspěšných žadatelů obdrží nejvyšší částku 30.000 Kč Občanské sdružení Bohemia Cantat Liberec, a to na pořádání Mezinárodního festivalu sborového zpěvu. Dohromady je pro rok 2014 v Kulturním fondu k dispozici 618.300 Kč.

Dotace ve výši 381.480 Kč rozdělila v 1. kole v roce 2014 Správní rada Fondu pro podporu a rozvoj vzdělávání. Žádostí dorazilo 44, a to s finančním objemem 1.044.928 Kč, ale dotační podporu jich dostane pouze 27. Nejvyšší příspěvek, a sice 58.000 Kč, získá Krajská vědecká knihovna v Liberci na hudební a literárně dramatické pořady v rámci cyklu Knihovna vás baví. I v případě Fondu pro podporu a rozvoj vzdělávání činí letos celkový objem prostředků 618.300 Kč.

Správní rada Fondu zdraví rozdělovala dotace pro rok 2014 hned ve třech výzvách. Na základě přidělených peněz a zůstatku z loňského roku bylo možné rozdělit až 680.612,09 Kč. V rámci 1. výzvy poputuje na konta úspěšných žadatelů celková částka 432.000 Kč, ve 2. výzvě 55.000 Kč a ve 3. výzvě 189.000 Kč, celkově tedy 676.000 Kč. Nejvíc žádostí (32) dorazilo v rámci 1. výzvy, která se týkala projektů v oblasti vzdělávání, zdravého životního stylu, prevence, léčby a aktivit vedoucích k překonání sociálního vyloučení. V rámci 2. výzvy, vypsané na podporu programů pracujících s dobrovolníky, dorazila pouze jediná žádost a v rámci 3. výzvy, určené pro pořízení drobného hmotného majetku pro organizace poskytující sociální služby, pak 9 žádostí. Všem bylo vyhověno.

Z Fondu prevence, který slouží k podpoře aktivit protidrogové politiky, prevence užívání návykových látek, prevence kriminality, sociálních služeb ohroženým skupinám občanů či prevence v bezpečnosti silniční dopravy, rozdělila správní rada v 1. výzvě letošního roku 309.306 Kč. Přijato bylo 20 projektů, z nichž čtyřem správní rada nevyhověla a jeden přesunula do jiného fondu. Nejvyšší částku (40.000 Kč) získá Sdružení TULIPAN pro svůj projekt Naděje na míru II. Pro rok 2014 je ve Fondu prevence k dispozici celkem 333.333 Kč.

Dotace pro 1. a 2. kolo roku 2014 přidělovala také správní rada Fondu pro partnerskou spolupráci, a to v celkové výši 52.500 Kč, přičemž požadavky na dotace činily 151.100 Kč. První kolo se týkalo projektů realizovaných v partnerských městech, zatímco 2. kolo bylo určené projektům realizovaným ve spolupráci s partnerskými městy přímo v Liberci. Čtyři přijaté žádosti se týkaly zahraničních projektů a tři libereckých.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: liberec.cz

MUDr. Ivan David, CSc. byl položen dotaz

Výkupné

Kolik by se mělo platit za jednoho nepřijatého migranta a komu? Kdo bude rozhodovat a kontrolovat komu a na co byly peníze přiděleny? A není tak trochu jak obchodovat s býlím masem?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Proběhne jarní deratizace

13:37 Vsetín: Proběhne jarní deratizace

Ve dnech 20. května, 27. května a 3. června bude specializovaná firma provádět pravidelnou deratizac…