Liberec: Zastupitelé stopli záměr prodeje technických služeb

31.03.2014 11:58

Chystaný prodej Technických služeb města Liberce (TSML) se odkládá. Po dvou letech příprav liberečtí zastupitelé na svém březnovém zasedání pozastavili práce na záměru prodeje této městem vlastněné akciové společnosti.

Liberec: Zastupitelé stopli záměr prodeje technických služeb
Foto: liberec.cz
Popisek: Detail liberecké radnice při západu slunce

Pro technické služby chtěla radnice původně najít strategického partnera a odprodat mu majoritní podíl. Důvody byly především ekonomické.

Podle liberecké primátorky Martiny Rosenbergové je nejprve nezbytné stabilizovat vnitřní situaci ve společnosti. Teprve na základě tohoto procesu a pečlivého auditu společnosti a přípravy střednědobého plánu je možné zahájit diskusi o budoucnosti společnosti. „Konečné rozhodnutí by nicméně mělo učinit až nové zastupitelstvo, vzešlé z podzimních komunálních voleb,“ řekla primátorka.

K prvnímu kroku už vedení města přistoupilo. Při jednání valné hromady společnosti TSML v úterý 25. března rada města odvolala předsedu představenstva společnosti a jmenovala do představenstva nového člena, ekonoma Karla Šeligu. Tomuto zásadnímu kroku předcházela obsáhlá analýza hospodaření společnosti, která ukázala zejména na chyby dosavadního vedení. „Přijali jsme řadu opatření, od nichž si slibujeme zásadní úspory v chodu společnosti, optimalizaci hospodaření i změny v personální oblasti,“ doplnila Martina Rosenbergová.

Přínos vypracovaných analýz vidí i ekonomický náměstek primátorky Jiří Šolc. „Na celém procesu bylo odvedeno hodně poctivé práce, a přestože jsme se zatím na hledání partnera neshodli, vytvořené audity a analýzy nám pomohou zlepšit chod společnosti a ušetřit městu peníze. K samotnému hledání partnera se můžeme kdykoli vrátit, jsem přesvědčen, že to smysl má,“ uvedl Jiří Šolc.

Záměr prodeje společnosti TSML schválilo zastupitelstvo města v listopadu roku 2012. Proces ale zkomplikovalo vyvolání referenda na podzim loňského roku. Práce na realizaci veřejné zakázky totiž mohly být zahájeny až po zveřejnění výsledků referenda. To nakonec nebylo platné pro malý počet hlasujících.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: liberec.cz

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Charitativní projekt DEKA pro Hospic sv. Lazara vrcholí

7:37 Plzeň: Charitativní projekt DEKA pro Hospic sv. Lazara vrcholí

V sobotu 18. května na cyklostezce mezi Městem Touškovem a Kozolupy vyvrcholí projekt DEKA pro Hospi…