Liberec a Augsburg slaví patnáct let partnerské spolupráce

27.09.2016 10:51

Představitelé německého města Augsburg přijeli v minulých dnech do Liberce, kde si spolu se zástupci statutárního města Liberce připomněli 15 let vzájemných partnerských vztahů. Augsburská delegace v čele s tamějším náměstkem primátora Hermannem Köhlerem absolvovala v Liberci řadu jednání a exkurzí, a došlo i na hokejový zápas Bílých Tygrů.

Liberec a Augsburg slaví patnáct let partnerské spolupráce
Foto: liberecky-kraj.cz
Popisek: Liberec

Primátor Tibor Batthyány tak splnil slib, který vyřkl při loňských kulturních dnech DIALOG v Augsburgu, kdy avizoval, že v rámci jubilejních 15 let partnerské spolupráce pozve představitele Augsburgu do Liberce. „Partnerská spolupráce s Augsburgem, která úspěšně boří hranice mezi oběma zeměmi a smazává někdejší česko-německé křivdy, se za patnáct let svého trvání dostala na mimořádně vysokou úroveň a naší snahou je vzájemné vztahy nadále prohlubovat. Letošní jubileum jsme proto využili k dalšímu setkání s představiteli Augsburgu, pro něž jsme připravili bohatý program, během kterého mohli němečtí kolegové poznat Liberec z mnoha úhlů,“ komentoval primátor Tibor Batthyány.

Přátelské setkání v Česko- německém setkávacím centru

Ve čtvrtek večer proběhla recepce v sídle Svazu Němců na Ruprechtické ulici. Tady se poprvé viděli primátor města Liberce Tibor Batthyány s náměstkem augsburského primátora Hermanna Köhlera. První dojmy byly víc než dobré. „Děkuji za vřelé pozvání do Liberce. Vyřizuji srdečné pozdravy primátora Dr. Kurta Gribla. Těší nás, že se naše vztahy nadmírně a kreativně rozvinuly, a to nejen v Dialogu mezi komunálními politiky, ale především také mezi občanskou veřejností,“ uvedl Hermann Köhler.

Po úvodních řečech, ve kterých byli přítomni seznámeni s genezí vztahu partnerských měst a její aktuální situací, následovalo neformální posezení. Primátor Tibor Batthyány připomněl, že jeho vůbec první služební cesta po nástupu do funkce primátora města vedla právě do spřáteleného Augsburgu. Nejen díky této skutečnosti na zahraniční pobyt rád vzpomíná.

Aktivní výuka německého jazyka na základní škole

V pátek ráno pak náměstek Köhler spolu s Ivanem Langrem, náměstkem primátora pro školství, sociální věci, cestovní ruch a kulturu navštívili Základní školu v Husově ulici. Tady jim ředitelka školy Blanka Reindlová umožnila interakci do výuky. A tak oba náměstci byli účastni výuky v osmé, páté a také ve třetí třídě. Augsburský náměstek Köhler ocenil způsob, jakým je vedena výuka cizího jazyka u dětí nižšího věku. „Forma hry a zábavného učení je ten nejlepší způsob, jak děti vzdělávat a přitom je nenudit,“ komentoval Köhler.

Umělecký i kulinářský zážitek

Páteční dopolední program pokračoval ve vzorkové síni Preciosy, a.s., v Jablonci nad Nisou. Přátelé z Německa byli doslova unešeni umem českých sklářských mistrů a nadšeni třpytem a kouzlem broušeného křišťálu. Poté delegace poobědvala ve vratislavické restauraci Zámecká konírna, kde si němečtí přátelé pochutnali na svíčkové omáčce. Z oběda pak přejeli do Krajské vědecké knihovny, kde jim ředitelka Blanka Konvalinková představila jednotlivá oddělení knihovny.

S Bílými Tygry proti Třinci

Na závěr pátečního programu pak představitelé města Augsburg a spolku Heimatkreis Reichenberg zavítali na pozvání primátora Tibora Batthyányho na hokej do Home Credit Areny, kde liberečtí obhájci extraligového titulu vyzvali Oceláře z Třince. Více než 5 tisíc diváků včetně německých hostů bohužel branku v síti Třince nevidělo. Oceláři, kteří jsou zatím suverénním lídrem nového ročníku Tipsport extraligy, si z

Liberce odvezli výhru 3:0.

„I přes výsledkový nezdar mělo utkání výbornou atmosféru a pěkné momenty z obou stran, takže věřím, že to byl pro kolegy z Německa příjemný sportovní zážitek. Navíc jsem se dozvěděl, že někteří Bílé Tygry sledují a fandí jim,“ komentoval primátor Tibor Batthyány.
Na závěr třídenního pobytu navštívili němečtí přátelé Oblastní Galerii Lázně a nechyběl ani výlet na Ještěd.

Historické souvislosti

V období po druhé světové válce došlo k odsunu většiny německého obyvatelstva z území tehdejšího Československa a velká část libereckých Němců se postupně usídlila právě v oblasti Augsburgu. Vzhledem k těmto událostem bylo vytvoření užší spolupráce s tímto 530 kilometrů vzdáleným městem přirozeným a logickým vývojem. Z iniciativy libereckého Svazu Němců a augsburského Heimatkreis Reichenberg se v 90. letech minulého století nejprve začaly organizovat akce pod názvem Česko-německé či Německo-české kulturní dny a 1. května 2001 pak tehdejší primátoři obou měst podepsali na Ještědu smlouvu o partnerské spolupráci, která se stále úspěšně rozvíjí.

„Rád připomínám angažovanost města Augsburg, které převzalo v roce 1955 kmotrovství pro spolek Heimatkreis Reichenberg. Byli to vysídlenci, kteří si v Augsburgu vybudovali novou existenci. 27. června 2015 jsme spolu slavili 60. výročí ve Zlaté Síni augsburské radnice. Z kmotrovství se stalo partnerství mezi městy a v současné době to hodnotíme jako velký zisk. Naše pulzující partnerství je v centru našeho zájmu a pozornosti, vyvíjí se kontinuálně v čase a je ve svém obsahu proměnné,“ okomentoval náměstek Hermann Köhler.

Příští rok DIALOG v Liberci

Již tradičním výstupem vzájemného partnerství Liberce a Augsburgu jsou oblíbené česko-německé kulturní dny DIALOG, která se konají každý druhý rok, a to střídavě v Liberci a Augsburgu. Loni se DIALOG uskutečnil na německé půdě, kam kromě představitelů města v čele s primátorem Tiborem Batthyánym zavítali také představitelé liberecké kultury – smíšený pěvecký sbor Rosex, baletní sólistky Divadla F. X. Šaldy a uznávaný umělecký fotograf Jiří Jiroutek.

„Loňský DIALOG byl velice úspěšný a výborně navázal na tradici těchto kulturních dnů. V současné době již připravujeme program DIALOGu 2017, který se po čtyřech letech uskuteční v Liberci, a to během června,“ konstatoval primátor Tibor Batthyány. Fotogalerie ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…