Liberec chce omezit narůst komerčních ubytoven

10.10.2015 14:49

Město Liberec chce zabránit růstu nových komerčních ubytoven, které se stávají pastí pro sociálně slabé občany závislé na dávkách hmotné nouze. Proto připravuje vydání nového územního opatření o stavební uzávěře na celý sektor přechodného ubytování.

Liberec chce omezit narůst komerčních ubytoven
Foto: liberec.cz
Popisek: Detail liberecké radnice při západu slunce

Město tímto krokem nechce omezovat rozvoji cestovního ruchu a podnikání, proto si současně ponechává možnost udělení výjimky, aby neblokovalo výstavbu hotelů či penzionů, jejichž záměry bude posuzovat individuálně.

„Stavební uzávěru vyhlásíme pro celé území města Liberec a bude trvat do doby vydání nového územního plánu,“ upřesnila náměstkyně primátora pro územní plánování, veřejnou zeleň a životní prostředí Karolína Hrbková s tím, že stavební uzávěra především dočasně zastaví přeměnu objektů, sloužících dnes jinému účelu, na stavby ubytovacích zařízení.

Vyhlášení stavební uzávěry

V řadě měst a obcí jsou v současné době projednávány nové územní plány, které by měly reflektovat nejnovější vývoj v území. Některé fenomény současného života (vč. vznikajících ubytovacích zařízení pro nemajetné občany) jsou ovšem natolik rychlé, že je nelze uchopit v rámci územní koncepce dříve, než současný rychlý vývoj pomine a situace se usadí. Současný vývoj, pokud nebude dočasně regulován, může ztížit nebo znemožnit budoucí využití území podle připravované územně plánovací dokumentace.

Vyhlášení stavební uzávěry předpokládá magistrát na počátku příštího roku. Nejdříve je potřeba návrh územního opatření projednat s dotčenými orgány a vyřešit případné námitky a připomínky. Následně bude návrh předložen opět radě města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Začíná stavba nového autobusového nádraží a komunikací v přednádraží

10:28 Vsetín: Začíná stavba nového autobusového nádraží a komunikací v přednádraží

V pátek 3. května se slavnostně otevře nové vlakové nádraží včetně budovy dopravního terminálu. Zatí…