Liberec uvažuje o opravě hráze Tajchu a úpravě parku pod klášterem

21.05.2017 13:12

Opravou hráze Veseckého rybníka a vyřešením problematického parkování u Mateřské školy Klášterní a zároveň úpravou přilehlého parku se zabývali liberečtí radní. Město však v současnosti není majitelem předmětné stavby a pozemků. Rada proto odsouhlasila záměry výkupu nemovitostí od soukromých vlastníků.

Liberec uvažuje o opravě hráze Tajchu a úpravě parku pod klášterem
Foto: liberecky-kraj.cz
Popisek: Liberec

Vykoupení soukromého pozemku (parc. č. 2593/2), který tvoří klín mezi ulicemi Klášterní a Jabloneckou a těsně navazuje na polikliniku a mateřinku, by bylo nejschůdnějším řešením, jak vyřešit problematické parkování u MŠ Klášterní a zároveň zatraktivnit přilehlý zanedbaný park. Město ale pozemek potřebuje také hlavně kvůli přestavbě křižovatky Jablonecká – Klášterní na okružní křižovatku v budoucnu, s čímž počítá nově připravovaný územní plán města. Křižovatka bude zasahovat do zmíněného pozemku, a to na základě stanoviska odboru památkové péče krajského úřadu.

„Získáním pozemku do vlastnictví města bychom jednak vyřešili komplikovanou dopravní přístupnost mateřské školy včetně možného rozšíření počtu parkovacích stání a současně dali možnost budoucí revitalizaci a regeneraci neupravené zelené plochy. Pozemek protíná několik cest, které Liberečané poměrně hojně využívají jako zkratky k přehradě, ke školce nebo k Liebiegově vile. Dovedu si představit, že upravený park s možností posezení a odpočinku by zpříjemnil přístup do rekreační oblasti harcovské přehrady a posílil atraktivitu polikliniky a Liebiegovy vily,“ uvedl náměstek primátora pro ekonomiku, strategický rozvoj a dotace Jan Korytář.

Současná situace s dopravní dostupností MŠ Klášterní je taková, že rodiče s dětmi a zaměstnanci přijíždějí k mateřské škole přes zmíněný soukromý pozemek. Jiná přístupová cesta pro vozidla není. Také parkoviště, které rodiče využívají, leží na pozemku soukromého vlastníka. Parkování bezprostředně u školy je z kapacitních důvodů omezené, navíc ráno ve špičce hůře dostupné.

Město také plánuje výkup hráze Veseckého rybníka, která je ve vlastnictví Povodí Labe a zároveň je součástí městského pozemku. Městu patří i pozemky pod vodou a v okolí. Pokud se město stane vlastníkem hráze, může lépe garantovat rozvoj okolí vodního díla, tedy zachová rekreační ráz této lokality včetně dopravní obsluhy chatové oblasti nad rybníkem. Hráz rybníka volá po opravě už několik let. V roce 2014 dokonce hrozilo protržení hráze, když začala voda unikat zchátralým výpustním kanálem. Tehdy bylo nutné výrazně snížit hladinu a narušené místo opravit.

O záměrech výkupu bude ještě rozhodovat zastupitelstvo města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…