Lidé mohou rozhodnout o budoucí podobě Bohumína, vybírají ze 14 investičních akcí

22.10.2017 14:50

Vybudování lesoparku, výstavba přestupních terminálů, dokončení turistického okruhu pro cyklisty nebo třeba vznik atraktivních obytných čtvrtí. To jsou některé z vizí, které by město do pěti let rádo proměnilo v realitu. Chce se ale poradit s lidmi a zjistit, co by si sami přáli.

Lidé mohou rozhodnout o budoucí podobě Bohumína, vybírají ze 14 investičních akcí
Foto: wikipedia
Popisek: Bohumín - Náměstí T. G. Masaryka

Spouští proto velkou anketu, která má radnici pomoci se rozhodnout, které z nápadů budou mít prioritu. Respondenti mohou vybírat ze čtrnácti plánovaných investičních akcí.

Anketa vychází ze strategického plánu rozvoje města. V něm se promítají vize a směr, kterým se město chce v příštích letech ubírat v různých oblastech, ať už jde o školství, volný čas, dopravu či výstavbu. Vytipovalo čtrnáct velkých investic, z nichž lidé mohou vybírat ty, které je nejvíce osloví. Hlas mohou dát až pěti z nich. „Anketu už jsme otestovali v papírové formě na setkáních s občany městských částí, na setkání seniorů, vyplňovat ji budou i středoškoláci v rámci výuky. Aby se dostala k co nejvíce lidem, zpracovali jsme ji i elektronicky a zájemci ji už nyní mohou vyplnit na našich webových stránkách, odkaz najdou i na facebooku,“ vysvětlil starosta Bohumína Petr Vícha.

Z ankety lidé zjistí základní informace o plánovaných projektech, mapky, nákresy i fotografie, které jim přiblíží, jak by se Bohumín po jejich uskutečnění mohl změnit. Vedení města doufá, že ankety se zúčastní až několik tisíc lidí. „Bohumín je známý tím, že obyvatelé mají zájem rozhodovat o veřejných věcech, řada projektů je inspirována jejich nápady a připomínkami. Jednou za rok vyjíždíme do městských částí a diskutujeme s občany, zjišťujeme, co by si přáli, co jim chybí a jak si představují budoucnost města. Své názory na různá témata mohou dávat najevo průběžně prostřednictvím malých anket na webu, velmi často využívají i rubriku Ptejte se, v níž řešíme konkrétní adresné připomínky,“ doplnil Vícha.

Hlasovat v nové anketě mohou nejen Bohumínští, ale všichni lidé, kteří město znají, mají na něj vazby a není jim jeho budoucnost lhostejná. Anketa bude dostupná on-line až do konce letošního roku. „Pak ji vyhodnotíme a podle výsledků budeme plánovat a investovat. Mimo zmíněných čtrnácti akcí mají respondenti možnost napsat nám do volné kolonky i svůj top nápad, své přání. Pokud se nějaké bude často opakovat, budeme usilovat o jeho zařazení mezi prioritní záměry,“ přislíbil starosta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

13:05 Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

Plast je celosvětově nejvíce využívaný obalový materiál, stejně tak tvoří největší podíl tříděného o…